Vedra v týdnu mohou být úmorná. Meteorologové vydali výstrahu

"Nad Německem se vlní studená fronta a k nám před ní proudí teplý a vlhký vzduch. Proto během tohoto pracovního týdne očekáváme nejen vysoké teploty (i kolem 32 °C), ale i tvorbu přeháněk a bouřek. Vypadá to, že nejméně jich bude dnes a zítra (19. – 20. 6.), pak budou přibývat. Nejvíce nebo spíše nejsilnější přijdou pravděpodobně během čtvrtka a v noci na pátek," informoval v pondělí ČHMÚ.

​Na úterý meteorologové kvůli vedrům vydali výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Platí od 12 do 22 hodin a týká se zejména západní poloviny Česka. Není ale vyloučeno, že situace se ještě změní a meteorologové varování později rozšíří.

"V přílivu teplého vzduchu od jihozápadu budou v úterý nejvyšší odpolední teploty v průměru vystupovat na 28 až 32 °C. Teploty přes 31 °C budou dosahovány v odpoledních a podvečerních hodinách v polohách do 600 metrů nad mořem, nejtepleji bude v Polabí, na jihu a jihozápadě Čech," vysvětlili.​

Protože vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus a hrozí i nebezpečí přehřátí a dehydratace, doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Lidé by se také měli vyvarovat tělesné zátěže v poledních a odpoledních hodinách. Meteorologové dále zdůraznili, aby lidé nenechávali děti nebo zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

[chooze:article;value:509770]

Bouřky se začnou v pondělí po poledni tvořit na západě republiky (Tachovsko) a budou postupovat k východu, večer pak budou na pomezí Čech a Moravy zanikat. Vážnější problémy by napáchat neměly. V úterý už by odpoledne ale mohly vznikat i slabší supercely, zřejmě hlavně na našich severních horách. "Nejpozoruhodnější bouřky pravděpodobně přinese až zvlněná studená fronta," zhodnotili meteorologové.

Tropická vedra udeří na Česko. Potrvají několik dní, přidají se i silné bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.