Vedro trápí většinu Evropy. V Athénách museli zavřít i slavnou Akropoli

Řecko se potýká s velmi vysokými teplotami, a to i na tamní poměry. "Řecká meteorologická služba EMY varuje, že Řecko zasáhne vlna veder s názvem CLEON. Je klasifikována jako nebezpečný meteorologický jev. Nejteplejší dny se očekávají v pátek a sobotu, kdy mohou teploty dosáhnout až 43 stupňů Celsia," varuje česká ambasáda v Athénách s tím, že vysoké teploty můžou pokračovat i příští týden.

Kvůli extrémním teplotám se také uzavře asi nejznámější řecká památka – athénská Akropole. Ta se nachází na skále nad hlavním městem Řecka, kvůli čemuž tam teploty rostou ještě rychleji než v okolí. Jak připomíná britská BBC, běžně je zde otevřeno od osmi ráno do osmi večer. Na základě rozhodnutí ministerstva památek se tam ale tento pátek a sobotu mezi 12. a 17. hodinou nepodíváte.

[chooze:article;value:512745]

S vysokými teplotami se ale nepotýká jen Řecko. Bojuje s nimi celé Středomoří. Podle Evropské vesmírné agentury můžou teploty na některých místech překonat i 48 stupňů, a to nejen na jihu Evropy, ale také třeba v Polsku či Německu. Může za to tlaková výše Kerberos, která nad Evropu žene horký vzduch z Afriky a ovlivní počasí i v Česku.

Spolu s horkem roste také riziko lesních požárů. Ty už zasáhly například Chorvatsko, kde hořela i auta a domy. Horko způsobuje také zdravotní problémy, a to nejen lidem, ale i zvířatům. Například v severní Itálii zkolaboval a následně zamřel 40letý muž. V Řecku pak do ulic vyrazili zástupci Červeného kříže, kteří lidem rozdávají lahve s vodou.

Obří požár v Chorvatsku. U Šibeniku hořela auta i domy, jadranská magistrála stála:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.