Velcí žraloci se požírají mezi sebou, zjistili vědci. Přišli na to nečekaným způsobem

Američtí vědci poprvé zaznamenali případ, kdy jeden velký dravý žralok sežral druhého. Upozornil na to magazín New Scientist. Útok se měl podle webu Live Science odehrát poblíž Bermud a přírodovědci jej odhalili nečekaným způsobem.

Sledovali totiž březí samici žraloka sleďového, která měla na sobě od roku 2020 umístěný satelitní vysílač. Ten vědcům předával informace o tom, kde žralok plave, včetně tlaku a teploty vody.

V březnu roku 2021 se ale něco změnilo. Teplota vody kolem čidla totiž výrazně stoupla, a to až na 24,7 °C, aniž by se žraločí samice přiblížila k hladině. "Všechny naše důkazy ukazují stejným směrem. Je jasné, že našeho žraloka sleďového sežral jiný žralok," shrnuje závěry zkoumání svého týmu mořská bioložka Brook Andersonová. V úterý je zveřejnil vědecký časopis Frontiers in Marine Science.

[chooze:article;value:571587]

Podle Andersonové jde o vůbec první zdokumentovaný případ, kdy něco žraloka sleďového sežralo. Nejde přitom o žádného drobečka. Samice můžou dorůstat délky až 3,7 metrů. I proto vědci předpovídají, že útočníkem byl pravděpodobně velký bílý žralok, který je jednak dostatečně velký a jednak tomu odpovídala i hloubka a místo útoku. Dalším podezřelým pak může být žralok mako.

Podle vědců je celá věc zajímavá hlavně kvůli velikosti obou žraloků. Zatímco u mladších jedinců či menších druhů je predace poměrně běžná, u takto velkých žraloků, navíc uprostřed oceánu, se s tím odborníci prý zatím nesetkali. Zdokumentovány byly ale útoky kosatek.

"Často považujeme velké žraloky za vrcholové predátory. Ale s technologickým pokrokem jsme začali zjišťovat, že interakce velkých predátorů mohou být ještě složitější, než se dříve myslelo," dodává Andersonová.

Panika na Jadranu: Lidi v moři vyděsil žralok, natočili ho na video (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.