Velebili ho i nenáviděli. Zemřel jeden z nejvlivnější diplomatů Henry Kissinger

Henry Kisiinger skonal ve svém domě v Connecticutu, informovala na základě oznámení jeho poradenské společnosti Kissinger Associates agentura Reuters.

Během své neobyčejně dlouhé kariéry hrál Kissinger, který pochází z německé židovské rodiny, klíčovou a někdy rozporuplnou roli v americké zahraniční a bezpečnostní politice. Podílel se na někdejším sbližování Spojených států s Ruskem a Čínou a ještě nedávno tvrdil, že by mu určitě zvedli telefon jak ruský, tak čínský prezident, uvedla CBS.

Kissinger byl ministrem zahraničí a poradcem pro národní bezpečnost ve vládách Richarda Nixona a Geralda Forda. Kabinet sice v roce 1977 opustil, po desetiletí však zůstal prominentním hlasem v zahraniční politice. Radili se sním američtí prezidenti Johnem F. Kennedym počínaje, Donaldem Trumpem konče.

[chooze:article;value:506543]

​Kissinger proslul jako praktik, kterému byly pragmatické postupy bližší než morální ideály. Jeho tajná diplomacie pomohla v 70. letech rozmrazit vztahy mezi USA a Ruskem, což vedlo k rozhovorům o omezení strategických jaderných zbraních a ke smlouvě o protiraketové obraně. Stejně tak měl lví podíl na tehdejším uvolnění vztahů Spojených států a Západu s Čínou, podotkla CNN.

Mnohem kontroverzněji je brána Kissingerova snaha omezit vliv levice zejména v Jižní Americe. Podílel se na svržení marxistického, ale demokraticky zvoleného chilského prezidenta Salvadora Alledeho, po kterém následovala vojenská diktatura. Stejně tak stál za strůjci krvavého vojenského převratu v Argentině v roce 1976. Za tajné americké kobercové bombardování Kambodže během války ve Vietnamu, které zabilo tisíce civilistů, byl dokonce označen za válečného zločince.

Proto vzbudilo poprask, když dostal roku 1973 za podíl na ukončená války ve Vietnamu Nobelovu cenu za mír. Její udělení Kissingerovi je podle Reuters považováno za vůbec nejkontroverznější v historii.

[chooze:article;value:523650]

​Kissinger se narodil v květnu 1923 v Německu jako Heinz Alfred, křestní jméno si změnil v USA, kam jeho židovská rodina uprchla před Hitlerem v roce 1938. Americké občanství získal o pět let později. Do Německa se vrátil v řadách americké armády a podílel se na zatýkaní příslušníků gestapa.

Po válce vystudoval na Harvardu. Po svém odchodu z vlády založil poradenskou firmu a zůstal velmi vlivnou šedou eminencí americké zahraniční politiky. Pracoval do posledních chvil.

Byl dvakrát ženatý a zanechal po sobě dceru a syna. Měl rád přízeň žen a v jednom z mála vyjádření týkajících se osobního života prohlásil, že moc je největší afrodiziakum.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.