Velikonoce budou letos skromné. Lidé chtějí šetřit, říká ekonom

Pomlázka je za dva měsíce, ale výrobci ozdob v Oflendě na Chrudimsku už žijí Velikonocemi. "Za čtyři hodiny dokážu namalovat tak 120 těch velikonočních vajíček," odhadla malířka skleněných ozdob Andrea Mudruňková.

Vypadají jak perníčky, jen si do nich kousnout. Frčí skleněné jarní motivy i barevní ptáčci. "Je ručně foukané, malované a stříbřené," popsala vedoucí výroby v Oflendě Vladimíra Jelínková.

​Jenže třeba Jan Blažkovan z Liberce ví, že letošní Velikonoce budou zase dražší. "To, co stálo kolem 17 korun, teď stojí 40," srovnal. Štáb TV Nova porovnal srpnové ceny potravin ve stejném obchodním domě s těmi současnými. Cukr zdražil o sedm korun, a to je ještě v akci. Jednou tak drahá je cibule, víc dají lidé za máslo, eidam i mléko. Cenovým skokanem jsou slepičí vejce. Loni jedno stálo 2,5 koruny, dnes je za 6,3 koruny.

​Už prosincové maloobchodní tržby klesly o více než sedm procent, lidé šetří na jídle nejvíc od roku 2001. Přitom Vánoce jsou období, na které obchodníci spoléhají. Teď spoléhají na Velikonoce. "Bude pokračovat pokles reálných mezd. Lidé budou mít míň peněz a budou nadále šetřit, to se bude týkat i Velikonoc," okomentoval ekonom Štěpán Křeček.​

[chooze:article;value:486460]

​Že se návyky lidí mění, si všimli samotní obchodníci. "Sílí poptávka po akčním a zlevněném zboží," sdělil mluvčí Lidlu Tomáš Myler. "Zákazníci využívají aplikace, které poskytují dodatečné slevy," uvedl mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Velikonoční zboží budou obchodníci navážet co nevidět. Teď za sladká srdce utrácejí u pokladen zamilovaní. Za týden je totiž svátek svatého Valentýna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.