Velikonoce u politiků: Babiš má obří vejce, Schillerová pomlázku a Pavel kočku

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V Česku je ale podle posledního sčítání lidu z roku 2021 pouze zhruba 1,4 milionu lidí, kteří se považují za věřící. Velikonoce jsou tak pro stále více lidí spíše oslavou jara. Podobně rozpolcení jsou i čeští politici. Zatímco někteří silně vnímají duchovní stránku svátků, jiní si o Velikonocích hlavně užívají volného času.

Například prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva patří spíše do druhé skupiny. "Pro nás s Evou jsou svátky především o pohodě a radosti ze začátku jara," svěřil se prezident na instagramu. Lidem popřál, aby Velikonoce strávili v prostředí, kde načerpají energii, a s těmi, které mají rádi. Pochlubil se také fotkou své kočky Micky.

​Pro druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jsou Velikonoce nejen o slavení jara a zrození, ale také o péči jeden o druhého. "Vzpomeňme si na to a pomáhejme si," řekl Vystrčil ve videu, které natočil ve Valdštejnské zahradě.

Premiér Petr Fiala (ODS) vnímá hlavně duchovní rozměr Velikonoc, ale je také rád, že se všechno zklidní a lidé se mohou věnovat rodině a svým blízkým. Velikonoční tradice ale moc nedodržuje. "Jsme městská rodina a já jsem i vyrůstal ve městě, takže jsem neprožíval silně různé folklorní tradice, jako je tomu na venkově," popsal Fiala.

To předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se na sítích pochlubil pomlázkou a obřím vajíčkem. Nesvěřil se ale, od koho ho dostal. 

​Vajíčko nicméně zřejmě nebylo od Babišovy stranické kolegyně Aleny Schillerové. Ta totiž alespoň podle sociálních sítí vajíčka nechystala, ale vyrazila ven s pomlázkou. Velikonoce jsou nicméně také pro ni hlavně oslavou jara. "Malá kachňátka a labuťátka vozící se na zádech rodičů, rozkvétající tulipány a hyacinty, ostré zlaté slunce, které se prodírá mraky a rozpouští zbytky sněhu. I když nám to letošní zima nedala vůbec zadarmo, a ještě nás překvapila sněhovou vánicí, vítězství jara je neodvratné," napsala bývalá ministryně financí a současná šéfka poslaneckého klubu ANO svým fanouškům. 

[chooze:article;value:498706]

Jinak než ona Velikonoce pojal ​ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se řadí mezi věřící. Velikonoce jsou jeho oblíbený svátek. "Velikonoce jsou pro nás věřící nejvýznamnější a nejkrásnější svátek v liturgickém roce," svěřil se. Také jeho vládní kolega, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), připomněl křesťanský aspekt svátků. "O víře moc často nemluvím, vnímám ji jako osobní záležitost, ale myslím si, že vědomí toho, že nás něco přesahuje, pomáhá člověku udržet se nohama na zemi. A zároveň může povzbudit v těžších životních situacích. Alespoň já to tak mám," popsal Lipavský. 

Hezké svátky popřál i ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL, která má slovo "křesťanský" dokonce přímo v názvu. "Přeji všem požehnané velikonoční svátky, které jsou nejen oslavou jara a znovuzrození, ale i dobou rodinného setkávání. Ať už se soustředíte na jejich duchovní hodnotu, užíváte si zvyků a tradic, nebo tyto dny vnímáte jako jarní svátek, prožijte Velikonoce v klidu a radosti," popřál ministr. 

Rodinou a spoustou dobrot se pochlubila středočeská hejtmanka ze STAN Petra Pecková, která sice kvůli úrazu chodí o berlích, ale má řadu pomocníků. "Ještě že máme tu babičku. Díky ní a dětem bečí beránek, voní mazanec a vajíčka jsme dali sami. O berlích to šlo pomaleji a noha ráda nebyla. Vybarvila se taky jako těch 100 nabarvených vajec," napsala Pecková.

Lídr SPD Tomio Okamura si zase přeje: "Abychom ty svátky dnes i příští léta slavili v míru a spolupráci se všemi dobrými lidmi světa a abychom se jako židé také jednou dočkali znovuzrození skutečné svobody."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.