Velikonoční oslavy vrcholí. Křesťané si připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista

Den radosti a naděje pro miliony věřících po celém světě. Den, kdy Ježíš po svém ukřižování zvítězil nad smrtí vzkříšením. Křesťané z celého světa se na oslavu Velikonoční neděle tradičně sešli v jeruzalémském chrámu Božího hrobu.

Velikonoční neděli slavily i miliony věřících v Jižní Koreji nebo na Filipínách. Salubong neboli setkání je rituál, který slaví po celé zemi.

Oslavám ve Vatikánu tradičně předsedal papež František, který nechyběl ani na více než dvouhodinové noční vigilii ve Svatopetrské bazilice. "Síla Velikonoc, bratři a sestry, vás vyzývá, abyste odvalili každý kámen zklamání a nedůvěry," prohlásil.

[chooze:article;value:498639]

Na Svatopetrském náměstí se sešly desítky tisíc věřících. Z balkonu baziliky svatého Petra František pronesl papežské požehnání Urbi et orbi – Městu a světu, ve kterém mluvil o naději a také se přimlouval za ukončení válečných konfliktů.

"Pomozte milovanému ukrajinskému lidu na jeho cestě k míru a prolijte velikonoční světlo na lid Ruska. Utěšujte raněné a všechny, kdo kvůli válce ztratili své blízké," pokračoval papež.

Při žehnání působil unaveně. S věřícími se pozdravil z papamobilu, který používá kvůli bolestem kolena. Navíc se zotavuje ze zánětu průdušek, kvůli kterému byl minulý týden tři dny hospitalizovaný v nemocnici. Z velikonočních oslav ale i přes chatrné zdraví vynechal kvůli špatnému počasí jen velkopáteční noční procesí v římském Koloseu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.