Velikonoční surfování se změnilo v peklo. Muže v turistickém ráji potrhal žralok

Velikonoční neděli se 58letý muž z Havaje rozhodl odstartovat surfováním u pobřeží hlavního města Honolulu, zdolávání vln ho ale málem stálo život. Před sedmou hodinou ráno tamního času (v neděli večer našeho času) ho totiž napadl žralok. Podle havajského deníku Big Island Now se mělo jednat o zhruba 2,5metrového žraloka tygřího. 

Svědci, kteří spěchali surfaři na pomoc, tvrdí, že byl žralok agresivní a na místo útoku se vrátil. Nešťastnému muži dravec potrhal pravou nohu. Podle tamních záchranářů byl ve vážném stavu, píše deník Honolulu Star-Advertiser. Po nezbytném ošetření ho převezli do nemocnice, jeho aktuální stav je neznámý. 

"Honolulská pobřežní hlídka bude nadále hlídat vody v okolí útoku. Plavčíci v oblasti rozmístili značky," uvedl mluvčí záchranářů Shayne Enright. 

Útoky žraloků na lidi jsou na Havaji podle Oddělení vodních zdrojů (DAR) při ministerstvu půdy a přírodních zdrojů vzácné a riziko zranění při kontaktu s těmito dravci je malé. Přesto se letos jedná už o čtvrtý takový případ. Dva se dokonce odehrály v jediný den. 

[chooze:article;value:498438]

​Před třemi týdny, konkrétně 19. března, v zátoce Anaehoomalu napadli dva žraloci plavce a potrhali ho na ruce a noze. O pár hodin později dva žraloci zaútočili na jiného plavce, kterému způsobili zranění na hrudi a břiše. 

Spojené státy vedou, co se týče počtu nevyprovokovaných útoků žraloků na lidi. Nejvíc těchto případů se přitom odehrává na Floridě, uvádí floridské muzeum ve své nejnovější zprávě o žraločích útocích, která vyšla začátkem letošního roku. Na druhém místě po USA je Austrálie.

Odborníci ale zdůrazňují, že šance na napadení žralokem je celosvětově velmi nízká. Mnohem větší nebezpečí pro návštěvníky pláží představují mořské proudy a odliv. Před dvěma lety Světová zdravotnická organizace uvedla, že utonutí je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí v důsledku neúmyslného zranění. Ročně se podle odhadů utopí 236 tisíc lidí. Pro srovnání, v roce 2022 zabili žraloci pět lidí. 

Šokující zážitek na výletní lodi. Pes skočil do moře za obrovským žralokem (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.