Velká Británie možná přijde o více než 70 ostrovů. Chtějí se přidat k jiné zemi

Orknejské ostrovy zvažují, že už nebudou součástí Spojeného království. Souostroví složené z více než 70 ostrovů, z nichž 20 je obydlených, plánuje, že by se mohlo stát samosprávným územím Norska.

Ostrovní rada se dle svého vyjádření rozhodla prozkoumat "alternativní formy správy", uvedl web BBC. Návrh předložil předseda rady James Stockan, podle kterého vlády "strašlivě selhaly" při řešení problémů tohoto souostroví. Kritizoval jak britskou, tak i skotskou vládu. Právě pod Skotsko totiž Orkneje spadají, ale nebylo tomu tak vždy.

Orkneje byly do roku 1472 pod norskou a dánskou kontrolou, než byly předány Skotsku jako záruka za věno Markéty Dánské. Věno ale nebylo nikdy vyplaceno, a souostroví tak propadlo společně s Shetlandy Skotsku.

[chooze:article;value:510411]

​"Byli jsme součástí norského království mnohem déle, než jsme byli součástí Spojeného království," řekl Stockan. "Lidé v orknejských ulicích za mnou chodí a ptají se mě, kdy už to věno splatíme a vrátíme se do Norska. Je tam obrovská spřízněnost a obrovský, hluboký kulturní vztah. To je přesně ta chvíle, kdy je třeba prozkoumat, co je možné," řekl radní. Jako možný vzor orknejská rada zmiňuje situaci Faerských ostrovů, které jsou samosprávným územím Dánska. 

Britská vláda ale o odchodu souostroví nechce ani slyšet. "Jsme nejsilnější jako jedno Spojené království a nemáme v plánu to měnit. Nebudeme měnit ani žádná uspořádání," uvedl mluvčí premiéra Rishiho Sunaka podle webu Independent.

Velká Británie opustila EU 31. ledna 2020. Připomeňte si událost v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.