Velká naděje pro Švédsko. Erdogan odsouhlasil jeho vstup do NATO

Summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu začíná v úterý ráno. Proslovem ho zahájí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Pravděpodobně jedním z nejvíce řešených témat bude vstup Švédska do aliance. Tomu totiž stále brání Maďarsko a až do pondělí také Turecko.

Právě turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale den před summitem řekl, že Švédsko podpoří. Večer to podle agentury Reuters oznámil Stoltenberg, podle kterého turecký prezident švédskou žádost předá parlamentu. "Jsem rád, že mohu oznámit, že prezident Erdogan souhlasil s předáním protokolu do Velkého národního shromáždění Turecka co nejdříve," uvedl generální tajemník. 

Mluvit se na summitu bude zcela jistě také o možném vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance nebo další vojenské pomoci zemi.

[chooze:article;value:512632]

"Atmosféru ve Vilniusu bych teď asi nejlépe popsala jako takový klid před bouří. To, že začíná summit NATO, připomínají hlavně policisté a vojáci v ulicích," popsala přímo z místa reportérka TV Nova Háta Sassmannová. 

V ulicích Vilniusu jsou tisíce ozbrojenců a bezpečnostních zátarasů. "Na summit NATO jsme se začali chystat před šesti měsíci. A několik měsíců už probíhají aktivní přípravy. Nejdůležitější pro nás teď je, že letiště ve Vilniusu a v Kaunasu jsou plně připravená na přílety všech delegací," uvedl mluvčí litevských letišť Tadas Vasiliauskas. 

Země navíc na šest dní obnovila i kontroly na hranicích – přesto, že je součástí Schengenského prostoru. "Zavedli jsme kontroly na hranicích s Lotyšskem a Polskem. To znamená, že příslušníci litevské pohraniční stráže kontrolují osoby a vozidla, aby identifikovali možné hrozby pro národní bezpečnost," objasnil šéf státní pohraniční služby Litvy Rustamas Liubajevas. Kvůli bezpečnosti summitu přesunulo Německo do Litvy i svůj obranný systém Patriot, který je jinak umístěný na Slovensku.

Českou republiku přijede na summit zastupovat prezident Petr Pavel.

Ještě během pondělí Erdogan neměl ohledně vstupu Švédska do NATO jasno. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.