VELKÁ PŘEDPOVĚĎ: Česko zažije sešup. Blíží se nejchladnější týden měsíce

S koncem prvního květnového týdne jsme se rozloučili i s letními teplotami. Podle dlouhodobého výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) totiž půjdou teploty dolů. I navzdory znatelnému poklesu nás ale konečně čeká to pravé květnové počasí, následující tři týdny by se totiž měly pohybovat v mezích dlouhodobého průměru pro tuto roční dobu.

V tomto týdnu, tedy od 6. do 12. května, se ale denní teploty vyšplhají ještě až ke 25 °C. Podle předpovědi ČHMÚ by se tak mělo stát hned v pondělí, kdy by na jihovýchodní polovině Česka mělo padnout 21 až 25 °C. Už v úterý naměříme ale maximálně jen 15 až 19 °C, a při trvalejších srážkách jen 13 °C. Podobně na tom budou i další dny, kdy na středu hlásí meteorologové maximálně 14 až 18 °C, na čtvrtek a pátek 17 až 21 °C a na víkend 16 až 21 °C.

Celkově za květen by měly noční teploty klesat zhruba k 8 °C. "Týdenní průměr nejnižších nočních teplot předpokládáme ve všech čtyřech týdnech předpovědi přibližně kolem 8 °C. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot předpokládáme zhruba kolem 20 °C," uvádí meteorologové s tím, že nejchladnějším květnovým týdnem by měl být třetí týden, tedy v rozmezí 13. až 19. května, kdy se teploty dostanou zhruba na 18 °C.

[chooze:article;value:553296]

​Počasí bude ovlivňovat i množství pylu v ovzduší. Na začátku příchozího týdne potrápí hlavně jih republiky. Český hydrometeorologický ústav předpovídá na většině území střední a na některých místech, hlavně právě na jihu, dokonce vysokou míru ohrožení pylem. V takovém případě doporučuje omezit pobyt venku, v autě pravidelně měnit pylové filtry a vyplachovat nos fyziologickým roztokem.

Počasí bude nahrávat i klíšťatům a komárům. Pro některá místa platí varování před vysokou aktivitou klíšťat a k životu se probouzí i komáři. "Při chladnějších jarních teplotách trvá vývoj larev několik týdnů, po letních záplavách trvá jen zhruba jeden týden. Nově vylíhnutí komáři jsou rovněž citliví k podmínkám prostředí, ohrožuje je zejména sucho a vítr. Jako optimální je u komárů uváděn rozsah teplot 15-28 °C," vysvětlil ČHMÚ. Předpověď se ale každý den mění, chystáte-li se do přírody, raději si předtím ověřte, zda jim nepůjdete rovnou do náruče.

O blížících se bouřkách mluvila meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.