Velká rána pro českou hudbu. Zemřel autor kultovních hitů pro Gotta i Neckáře

[chooze:gallery;value:33634]

Jeden z nejvýznamnějších textařů českého a československého popu zůstával po dobu své kariéry spíše v ústraní světel reflektorů, i přesto díky jeho práci dokázali nejslavnější čeští zpěváci před publikem o to víc zářit. Za svůj život napsal více než 1 600 písňových textů a podílel se i na tvorbě muzikálů a hudebních recitálů. 

Ve věku 81 let podlehl Eduard Krečmar těžké nemoci. Jeho úmrtí na sociálních sítích v pondělí oznámil moderátor Martin Hrdinka. "Odešel génius našeho textařství," vzkázal stručně na rozloučenou. 

[chooze:article;value:526082]

​Nejvíc proslul v 70. a 80. letech minulého století. Stojí například za texty pro hity Jen se hádej pro Karla Gotta nebo šlágru Mýdlový princ, který zpíval Václav Neckář. Za zmínku stojí i nejslavnější píseň Věry Martinové Až na vrcholky hor či ikonické melodie šedesátých let Boty proti lásce, kterou zpívala Yvonne Přenosilová, nebo pozdější Hvězdičko blýskavá pro Petra Nováka. 

V šedesátých letech působil v bigbítové skupině Sputnici, kde hrál vedle legendárního zpěváka Mikiho Volka a na volné noze tehdy začal spolupracoval s českými hudebními skladateli, například s Angelem Michajlovem nebo Karlem Svobodou. Z plodné spolupráce s největšími jmény české popkultury vzešly i texty pro písně ve filmech Metráček, Údolí krásných žab nebo k pohádce Zlatovláska. 

"Všem textům k převzaté hudbě dal něco svého - takový humor a lehkost. V tom bylo jeho kouzlo. Dokázal napsat text s velikým nadhledem a zahrnout i lyriku a romantiku," vzpomněl na něj v rozhovoru šéfrežisér televize Nova Václav Svoboda, který připomněl třeba písně Chci tě líbat Václava Neckáře nebo text k písni Mamá od Marty Kubišové. 

Od 90. let minulého století se Krečmar podílel na textech k českým muzikálům jako Kocour v botách, Zasněná romance nebo Babylonská věž. Napsal české texty i k proslulým animovaným filmům pro děti jako PocahontasLví král nebo Shrek. V roce 2015 dostal Zlatou cenu Ochranného svazu autorského (OSA) za přínos české hudbě. 

Zemřela Yvonne Přenosilová, zpěvačka a moderátorka Svobodné Evropy (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.