Velká rána pro českou kulturu. Zemřela talentovaná básnířka a scenáristka

O smrti Anny Hodkové informoval web Divadelní noviny, kterému zprávu potvrdila rodina zesnulé autorky. Ta zemřela po krátké nemoci v Domově sv. Karla Boromejského v Praze. Hodková napsala několik scénářů k televizním filmům, mezi něž patří například snímek Spodina nebo Slečna Rajka, ve kterém se objevila Gabriela Vránová po boku Jiřího Zahajského.

Hodková se léta živila i jako překladatelka a spolupracovala s E. F. Burianem. Ten za její pomoci inscenoval Dostojevského povídky Bílé noci nebo Čechovova Strýčka Váňu. Do posledního výdechu se umělkyně věnovala překladu poezie. K vydání se aktuálně připravují jak její překlady prózy i poezie, tak i několik scénářů.

[chooze:article;value:537168]

Autorka měla dvě dcery, z prvního manželství dceru Zuzanu a podruhé se vdala za historika a chartistu Karla Pichlíka, s nímž měla dceru Lenku. Ta se stala herečkou a objevila se například v televizní pohádce O statečné princezně Janě nebo ve malých rolích ve filmu Trhák či Pozor, vizita! 

V 80. letech však Lenka emigrovala do USA, kde se vdala za Marcuse B. Burkeho. Nadále se věnuje herectví a vystupuje pod jménem Lenka Pichlíková-Burke.

Odešla velká legenda. Zemřel herec z Arabely Ladislav Županič (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.