Velká razie na Slovensku. Obviněný je šéf tajné služby a další vysocí představitelé

Podle portálu Pravda.sk policejní komando zamířilo také k bydlišti šéfa Slovenské informační služby (SIS) Michala Aláče a jeho předchůdce Vladimíra Pčolinského. Ani jeden ale v té době nebyl doma.

Razie proběhla ve čtvrtek v ranních hodinách. Tehdy Národní kriminální agentura (NAKA) zahájila operaci zaměřenou na bývalé členy týmu Oblouk z inspekce ministerstva vnitra. Právě tento tým v minulosti vyšetřoval příslušníky NAKA, na Slovensku známé také jako čurillovci. Důvodem akce jsou manipulace s výpověďmi a vyšetřování kauz.

[chooze:article;value:503916]

Podezření se tehdy týkalo vyšetřovatele z NAKA Jána Čurilly a dalších lidí kolem něj. V minulosti byl Čurilla obviněn ze zneužití pravomocí. Krajský soud ale nakonec uvedl, že šlo o nedovolené stíhání.

Podle slovenského policejního prezidenta Štefana Hamrana už není v zemi jen skupina okolo čurillovců, ale také dalších poctivých vyšetřovatelů, kteří dokumentují trestnou činnost. "Jsou výpovědi o tom, že policejní prezident neřídil policii. Měl to být to nitranský oligarcha," nastínil na tiskové konferenci.

Jak upozornil portál TVnoviny.sk, NAKA zadržela dva podezřelé. Jedná se o příslušníka agentury Jozefa Khandla a člena policejního sboru Michala Vyšvádera. "Můžeme potvrdit, že medializovaní příslušníci v minulosti působili v rámci zmíněného vyšetřovacího týmu, avšak v současné době nejsou zařazeni na Úřadu inspekční služby," informovalo slovenské ministerstvo vnitra.

Národní kriminální agentura vznesla obvinění pro zločin založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, zločin zneužívání pravomocí veřejného činitele v úmyslu zakrýt nebo ulehčit jiný trestný čin a pro zločin maření spravedlnosti. Obviněný je podnikatel Peter Košč, Vladimír Pčolinský, Michal Aláč, bývalý příslušník NAKA Ján Kal'avský, bývalý příslušník SIS Martin Ciriak a šéf NBÚ Roman Konečný.

[chooze:article;value:461595]

Předseda opoziční strany SMER Robert Fico označil razii za policejní převrat. "Začal pokus o policejní převrat s plnou podporou speciálního prokurátora D. Lipšica a slovenské prezidentky Čaputové. Cílem převratu je získání plné kontroly nad SIS, NBÚ a zlikvidovat všechny vyšetřovatele a důkazy, které jsou k dispozici proti skupině vyšetřovatelů z NAKA," napsal na facebooku.

Prezidentka Zuzana Čaputová v souvislosti se čtvrteční razií NAKA požádala premiéra Ľudovíta Ódora o svolání bezpečnostní rady státu. "Až poté, kdy i já získám dostatečné informace o situaci, tak se rozhodnu, do jaké míry je třeba svolat bezpečnostní radu státu k této situaci," uvedl předseda vlády. Dle něj je třeba zachovat chladnou hlavu a počkat na vysvětlení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.