Velká ruská ofenziva: Místy postupují až o kilometry. Ukrajinci jsou ale připravení

Od severu poblíž města Svatove směrem k jihu kolem Bachmutu až k Avdijivce a dále k Vuhledaru. Místa na této linii jsou nyní pod těžkým ruským tlakem. Začala dlouho očekávaná ofenziva.

A právě to "očekávaná" znamená pro ruskou armádu obtíže. Podle bezpečnostního analytika Richarda Stojara z Univerzity obrany se o koncentraci ruských jednotek v tomto prostoru vědělo už týdny a dal se předpokládat i směr útoku.

​"Co se týká Ukrajinců, mají obranu připravenou a dobře vystavěnou. Ale to přečíslení, které si Rusové připravili, pro ně bude velký problém. Rusové v daném prostoru disponují možná 400, možná 500 tisíci vojáky a tisíci tanků," srovnal síly bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Stojar poznamenal, že součástí ofenzivy jsou ve velké míře vojáci zmobilizovaní na podzim a že ruská armáda přechází zpět z brigádního na divizní model.

Podle Stojara jsou počty obrněné techniky i vojáků o něco nižší, i tak se ale jedná o největší koncentraci ruských sil za posledních několik měsíců. Odhady přesného počtu jsou všek velmi složité kvůli nedostatku informací.

Zdar se můžete podívat blíže na situaci na frontě:

[chooze:gallery;value:30340]

​Americký Institut pro studium války (ISW) zmiňuje hlavně boje podél linie mezi městy Svatove a Kreminna, což je jižní část fronty posunuté po úspěšné ukrajinské charkovské ofenzivě z loňského roku. Cituje také ruské ministerstvo obrany, které tvrdí, že Ukrajinci používají termobarické zbraně. Zatím ale nejsou zmíněné žádné zásadnější ruské úspěchy.

Podle Stojara se Ukrajincům daří linie držet. Nicméně Rusové na některých místech postupují. "Nejedná se ale o žádný zásadní průlom, spíše jsou to pro Ukrajinu takticky nevýznamné územní ztráty. Ukrajinské síly jsou zatím bez zásadních ztrát. Ukrajinské zdroje to komentují, že se jim zatím daří úspěšně odrážet ruské útoky a způsobovat protivníkovi velké ztráty. V tuto chvíli je ale předčasné ofenzivu hodnotit," okomentoval Stojar.

[chooze:article;value:489081]

​Podle Šedivého to vypadá, že v následujících dnech bude fronta postupovat pomalu nebo stagnovat, než jedna nebo druhá strana vyčerpá svůj potenciál: "Rusové mohou dílčí úspěchy prohlubovat, mohou nasadit další vojska, která jsou i podle Ukrajinců dobře vycvičená. Z pátečního rána a odpoledne se jedná o kilometrové posuny. Rusové mají určitou výhodu, že Ukrajinci nedostali ty moderní zbraně, které se mohou dostat na frontu až koncem března, což už může být pozdě."

Podívejte se na rozhovor TN Live s vojenským publicistou Jiřím Vojáčkem k aktuální situaci na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.