Velká tragédie v hodonínské zoo. Zemřelo teprve měsíční lvíče

[chooze:gallery;value:36070]

​"Druhý pokus o odchov mláděte lva berberského nebyl úspěšný. Po měsíci od porodu přišla samice do říje a ztratila mléko. Mládě, do té doby vitální, začalo ubývat na váze a zesláblo," informovala o události hodonínská zoo prostřednictvím facebooku.

"Zoologové se snažili podáváním hormonů laktaci u samice obnovit, ale bez výsledku. Když se u již apatického lvíčete objevily i známy střevní infekce, po dohodě s veterináři bylo z humánních důvodů rozhodnuto o eutanázii," uvedla zoo.

Umělý chov lvíčete prý zoo vůbec nezvažovala, v moderních zoo se údajně totiž neprovádí. "Takové zvíře je pak nepoužitelné pro další chov a socializaci, nehledě na ostatní aspekty (kvalita potravy, odvržení mláděte samicí, nutnost další péče)," řekl pro TN.cz mluvčí zoo Ivo Cencinger. 

[chooze:article;value:556694]

"Zvláště u lvů berberských, kde nám jde o zachování druhu při snahách o případný návrat tohoto vyhynulého druhu do přírody. Jde nám tedy o záchranu druhu před jedincem," dodal. V přírodě je pak podle něj úmrtnost mláďat naprosto běžná. 

Utracené mládě bylo jen několik týdnů staré – narodilo se na konci dubna. "Našemu novému páru lvů berberských se 25. dubna narodilo mládě. Jde o samičku," oznamovala na začátku května zoo radostnou zprávu.

[chooze:article;value:555070]

Tehdy ještě vše vypadalo optimisticky a zoo vkládala do lvíčete velkou naději. "Druhé mládě již prospívá, je vitální, přibírá na váze, začíná vidět a chodit, lvice se o něj vzorně stará a kojí," znělo v prohlášení chovatelů. Jen o pár týdnů poději bylo ale všechno jinak.

To, že mladá lvice ztratí mládě, není ale podle zoologů ničím neobvyklým. "Pokud by v dalším vrhu bylo více mláďat, bylo by to pro odchov optimálnější. Lev berberský byl již v přírodě vyhuben, přežívá jen díky záchovným programům v zoologických zahradách. Jeho odchov je z genetických důvodů náročnější," vysvětlili.

Lední medvěd ze Zoo Praha po převozu zemřel. Ředitel zuří, okolnosti jsou podezřelé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.