Velká vedra a vysoké nebezpečí požárů. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Víkendová vlna veder, kterou meteorologové celý týden předpovídali, je tu. ČHMÚ dokonce zpřísnil výstrahu. Na celé západní polovině republiky a v části východních Čech a jižní Moravy platí až do sobotních 20 hodin varování před velmi vysokými teplotami, které překročí 34 stupňů Celsia. 

"Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem," jmenuje ČHMÚ rizika a doporučuje dodržovat pitný režim a omezit fyzickou zátěž. V poledne a odpoledne se snažte nebýt na přímém slunci a především nenechávejte děti a zvířata v zaparkovaných autech. 

[chooze:article;value:513069]

​Ve zbytku republiky platí nižší stupeň výstrahy před horkem s teplotami překračujícími 31 stupňů Celsia, a to opět do sobotních 20 hodin. Stejná výstraha pak platí do nedělního večera pro Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj. 

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se teploty v Česku přehouply přes tropickou hranici 30 stupňů už v 11 dopoledne. "Ve 13 hodin byla pokořena supertropická teplota 35 stupňů na stanici Plzeň-Bolevec. Teploty rostou dál," informovala kolem druhé hodiny odpolední. K 15. hodině nejvyšší teplota dosáhla 38,5 stupně, opět v Bolevci. Už nyní je jasné, že sobota přepíše teplotní rekordy z roku 2007. 

Noc ze soboty na neděli bude místy také tropická, tzn. teploty neklesnou pod 20 stupňů. 

Výstraha před požáry

​V důsledku vysokých teplot a intenzivního sucha panuje vysoké riziko požárů. I před nimi ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm, která platí pro celou Českou republiku, a to až do odvolání.

​Kvůli povětrnostním podmínkám se požár může rychle rozšířit a napáchat velké škody. Vyvarujte se tak rozdělávání ohně, vypalování trávy nebo odhazování cigaretových nedopalků na zem. 

Více o vlně veder zvané Kerberos, která aktuálně trápí většinu Evropy, se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.