Velká voda spláchla trojici dětí. Držely se jen větví, popsal hasič

Běžně teče v Novohradce v Luži 25 centimetrů vody. V neděli odpoledne dosahovala hladina 360 centimetrů, metr nad historickým maximem a 80 centimetrů nad hranicí pro extrémní povodeň.

Kanalizace byla plná, pytle s pískem nepomohly, řeka se vylila z břehů a zaplavila ulice a některé domy. Kdo nestihl utéct, musel se spolehnout na pomoc hasičů. "Hoši jsou výborný. To tak nikdy nebylo takhle moc, až u baráku, a strašně rychle. Za deset minut se to valilo," popsala žena zachráněná na člunu.

V pondělí už je v Luži situace klidnější a více než 200 evakuovaných se mohlo vrátit do svých domovů. Doufají, že všechno stihne uschnout.

Hranici extrémní povodně překonala i říčka Stěnava v Broumovském výběžku. Dva malé kluky a jednu holčičku strhl proud na Broumovsku z cyklostezky. Za minutu dvanáct jim život zachránili hasiči.

[chooze:article;value:573919]

​"To byla řeka široká 100 až 150 metrů, děti se držely větví u takových malých stromů, holčičce koukala už jenom hlava. Během 12minutového zásahu stoupla hladina o půl metru. Kolega tam musel doplavat, navázali jsme je a přitáhli," přiblížil dramatickou situaci hasič Václav Zbortek.

Ve Zdoňově nedaleko Teplic nad Metují přívaly vody nepobral místní rybník a přetekl. Během chvíle se vlna prohnala skrz několik domů.

V noci na pondělí spadlo u nás nejvíce srážek v Krkonoších, a to 30 litrů na metr čtvereční. Nakonec povodeň pobrala přehrada Les Království a také díky včasnému odpouštění Sečské přehrady se podařilo zabránit větším škodám na Chrudimsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.