Velká voda uvěznila turisty v jeskyni. Ven je dostali po dvou dnech

Manželé s dospělou dcerou a dvěma průvodci se na prohlídku unikátní Křížové jeskyně, kam se lze dostat jen člunem, vydali ráno. Když se odpoledne ve smluvenou dobu nevrátili, vyrazil další z průvodců zjistit, co se stalo, uvedl web rtvslo.

Dotyčný shledal, že hladina podzemní říčky stoupla po přívalovém dešti natolik, že jeskyni zaplavila a zalarmoval pomoc.

Za tři hodiny dorazili specialisté z jeskyňářské záchranné služby a v potápěčské výstroji se vydali na průzkum přes osm kilometrů dlouhé jeskyně.

[chooze:article;value:521920]

​Po čtyřech hodinách, během nichž museli z velké části plavat proti silnému proudu pod vodou, uvězněnou skupinku objevili dva kilometry od vchodu. Všichni byli naštěstí v pořádku. Vylezli do boční jeskyně několik metrů nad vodní hladinu.

Další skupina potápěčů jim dopravila jídlo, pití, vařič, stan, teplé oblečení a spacáky. Trosečníci podle nich brali situaci s klidem a byli v dobré náladě, informovali na facebooku jeskyňáři.

Jelikož rodina turistů nemá potápěčské zkušenosti, byla jejich záchrana podvodní cestou riskantní. Bylo nezbytné počkat, až voda opadne. To se stalo v pondělí krátce po 15. hodině, kdy se zcela vyčerpaná pětice v doprovodu záchranářů dostala konečně ven.

Všech pět skončilo v rukou záchranářů, k dispozici jim byl psychologický intervent. Do záchranné akce se zapojila během tří dnů téměř stovka lidí. Šéf záchranného týmu Walter Zakrajšek řekl, že ve Slovinsku se podobná nehoda v turistické jeskyni dosud nestala. "Před lety jsme zachránili výzkumného potápěče, který se potápěl v jeskyni Planina a dostal se do slepého tunelu, Skončilo to šťastně," upřesnil Zakrajšek. 

​ 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.