Moderní bydlení

Velká voda zaplavuje Opavu. Bude to horší, varuje primátor

Velká voda zaplavuje Opavu. Průtok v řece dosahuje až 100leté úrovně. Podle představitelů města i kraje je situace ve městě horší, než byla v roce 1997. "Je to horší, než jak v sobotu uváděly prognózy. Vody je mnohem více," dodává mluvčí města Roman Konečný.

Opava už zatopila část tamního sídliště Kateřinky. Voda se navíc sídlištěm dál valí. "Znovu apelujeme na obyvatele Kateřinek a dalších míst ohrožených vodou, aby využili možnosti dočasného ubytování v evakuačních místnostech a buď se dostavili sami na ZŠ Vrchní nebo Středisko volného času v Jaselské ulici, nebo k přesunu použili autobusy MHD. Ty opět projíždějí určenými nástupními místy od devíti hodin," uvádí město na facebooku.

"V této chvíli máme evakuovaných 90 osob," prohlásil v pořadu Za pět minut dvanáct primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Po vlastní ose ale sídliště opustilo už skoro 5 000 ze 12 tisíc jeho obyvatel. Celkově už v Moravskoslezském kraji museli evakuovat 6 000 obyvatel.

[chooze:article;value:573919]

"Evakuace obyvatel probíhá nejčastěji za pomoci člunů, jež jsou ve standardní výbavě prvosledových vozidel, stejně jako suché obleky, záchranné vesty a přilby," sdělila TN.cz mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Kamila Langerová.

"Na záchraně a evakuaci se podílí rovněž čtyři skupiny WASAR týmu. Skupinu tvoří čtyři příslušníci, kteří jsou školeni pro tento typ mimořádných událostí. Disponuje speciální plovoucí technikou, jako jsou např. vodní skútry a čluny. WASAR je tým určený pro záchranu osob z vody, jeho členové procházejí speciálním výcvikem, tento tým je rovněž certifikován pro mezinárodní operace," uvedla dále Langerová. 

[chooze:article;value:574038]

"V Opavě dvě tyto skupiny působí v zahrádkářské oblasti Zátiší, kde za pomoci plovoucí techniky kontrolují tuto oblast a v případě výskytu osob provádí jejich evakuaci," dodala mluvčí. 

"Situace je velmi vážná, máme extrémní srážky, které tady jsou, bohužel se postupně vylívají další části řek Opavy," řekl Navrátil. "Stále čekáme navýšení srážek z Krnova nebo Jeseníků. Kulminace by měla být v Opavě kolem 19. hodiny večerní," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.