Velká záhada rozluštěna. Vyšly najevo důvody, proč Vašo Patejdl opustil Elán

Úmrtí hudebníka, textaře a pianisty Václava Patejdla (68) zasáhlo v sobotu fanoušky Elánu jako blesk z čistého nebe. Jeho život nečekaně vyhasl poté, co mu před zhruba dvěma měsíci diagnostikovali rakovinu jater, píše slovenský web Čas.sk. 

Jeho jméno je nesmazatelně spjaté s kapelou Elán, za jejímž zrodem Patejdl v roce 1968 stál. "Potom jsem s tou muzikou počítal celoživotně. Jako 14letý jsem oslovil Joža a to už jsme měli stanovenou metu. Řekli jsme si, že budeme nejslavnější kapela na světě, a tím jsme se řídili celý život," zavzpomínal v roce 2018 na zrod Elánu Vašo pro TV Markíza.

[chooze:article;value:518605]

Jenže poté se roku 1985 rozhodl kapelu opustit. ​Mnozí fanoušci se domnívali, že za tím stály osobní neshody. "Neměli jsme mezi sebou žádný problém a ani já jsem neměl ambice dělat hudbu sám. Jednoduše to na mě přišlo. Já jsem si tehdy říkal, že je toho hodně a nestíhám. Rodina trpěla a mě už ani nebavilo tolik to cestování a všechno možné," zmínil tehdy Patejdl.

Zároveň si jeden z důvodů uvědomil i zpětně. "Když se nad tím zamyslím, možná to bylo právě to, že jsem tehdy pochopil, že se nikdy tou nejslavnější kapelou na světě nestaneme," podotkl. Přitom popularita Elánu v Česku i na Slovensku byla i je obrovská.

Před několika lety také zmínil, že nejvíce ho bavilo skládat a komponovat ve studiu. Na to ale při množství koncertů, které kapela hrála, zbývalo málo času. Nakonec se ale k Elánům vrátil po 11 letech.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.