Velká změna počasí! Česko čeká ochlazení, ledovka a sněžení

v pondělí očekávají meteorologové od středních poloh sněhové vločky. Mnoho jich ale nebude. Zpočátku dne bude polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Postupně bude přibývat oblačnosti na oblačno až zataženo, na východě postupně se slabými srážkami – ty budou zhruba od 400 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové.

Po ránu se bude místy tvořit náledí – v minimech budou teploty klesat k -1 °C. Český hydrometeorologický ústav před ním vydal dokonce i výstrahu. Týká se krajů na západě Česka – Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Plzeňského, Středočeského, Prahy a velké části Královéhradeckého a Jihočeského kraje. Platí do 10:00. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C.

V úterý bude oblačno, zejména ve východní polovině území místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh srážky sněhové. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

​Od středy další pokles teplot vzduchu

Další ochlazování a postupně sněhové vločky i v nížinách přinese druhá polovina pracovního týdne. Více srážek bude na jihu a jihovýchodě území. Ve středu bude oblačno až zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty 0 až -4 °C, při malé oblačnosti až -8 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. V pátek bude oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty -1 až -6 °C, ojediněle až -8 °C. Denní teploty -2 až 2 °C.

[chooze:article;value:484593]

​O víkendu ledové dny

Studený bude i víkend – nejnižší ranní teploty budou na sněhové pokrývce a při zmenšené oblačnosti klesat až k -8 °C, v odpoledních maximech budou teploty většinou zůstávat pod bodem mrazu – zažijeme tzv. ledové dny. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty -1 až -6 °C, ojediněle až -8 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle až -8 °C. Denní teploty -3 až 1 °C.

Jarní leden se už nevrátí

Žádný teplotní skok směrem nahoru nepřinese ani poslední lednový týden. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu, ale srážek bude zřejmě méně než v tomto týdnu. I tak je letošní leden bohatý na srážky – v Peci pod Sněžkou se srážkové úhrny za posledních pět dnů vyšplhaly přes 100 mm. Nyní bude v horských oblastech sněžit.

Česko zasáhlo náledí a silný vítr. Hasiči zasahovali u desítek případů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.