Velká změna pro lidi po pracovních úrazech. Dostanou více peněz

"De facto jsme nastavili valorizaci. Nastavili jsme spravedlivá pravidla," prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Doposud se částka za odškodnění při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání odvíjela od fixní částky 250 korun, která se nezměnila od roku 2015.

Lékař potom na základě bolestivosti zranění či nemoci, ale také toho, jak moc se zaměstnanci ztížila možnost společenského uplatnění, tuto částku znásobil určitým počtem bodů. Například v případě úpalu 15 body, rakoviny až 6 000 body. Základ bude ale od nového roku 1 % průměrné mzdy. Aktuálně to bude tedy 370 korun. Vyplácené částky tedy stoupnou zhruba o třetinu. A pokud průměrná mzda v budoucnosti poroste, budou se dál navyšovat.

"Konečně se začalo hýbat s touto uměle stanovenou hodnotou. My bohužel máme příliš mnoho poplatků a sazeb, které jsou v zákoně vyhlášeny přímo v korunové částce, to je hrozně zpátečnický pohled, který počítá s tím, že tady nebude nikdy inflace," poznamenal ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:480574]

A změnu kvituje i opozice. "Nevidím důvod to rozporovat, myslím si, že je to v zásadě technikálie," uvedl poslanec Julius Špičák (ANO). Například v loňském roce bylo úrazů a nemocí z povolání zhruba 38 tisíc, oproti roku 2020 případů mírně přibylo. Ročně čeští zaměstnanci po úrazech či nemocích souvisejících s prací inkasují několik miliard.

Potvrzují to data pojišťovny, která v této oblasti pokrývá 90 % českého trhu. "V letošním roce jsme už vyplatili přes 4,5 miliardy korun za pracovní úrazy a za nemoci z povolání," řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Vláda svým středečním rozhodnutím reagovala i na nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, který dosavadní výpočet odškodnění kritizoval. Změna má začít platit od Nového roku. Kabinet ji přijal formou vládního nařízení, nepotřebuje tak souhlas parlamentu ani prezidenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.