Velká změna v očkování proti rakovině děložního čípku. Ročně zemře až 300 žen

Doposud proplácely zdravotní pojišťovny vakcíny jenom 13letým. Od nového roku už je ale budou hradit všem dívkám a chlapcům ve věku od 11 do dovršení 15 let.

Právě HPV je přitom jednou z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí. V průběhu života se s ní setká dle doktorů osm z deseti lidí. Pokud se navíc tělo s infekcí nevypořádá, může u pacientů propuknout rakovina nebo se objeví genitální bradavice.

[chooze:article;value:530742]

"Očkování proti lidskému papilomaviru je nejúčinnější prevencí HPV onemocnění. Viry napadají různá místa na těle žen i mužů a u obou pohlaví mohou vést k rozvoji závažných onkologických onemocnění," popsala předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

HPV infekce má na svědomí až 98 % případů rakoviny děložního čípku a 90 % případů genitálních bradavic. Je mimo jiné i příčinou dalších rakovin, jako jsou například některé nádory řitního otvoru, pochvy nebo zevních rodidel. "Proti HPV by se proto měly nechat naočkovat nejenom dívky, ale i chlapci. Ideálně před zahájením sexuálního života. Ochrání sami sebe a výrazně sníží riziko přenosu viru," doplnila Hülleová.

Rakovinou děložního čípku, což je nejčastější karcinom způsobený HPV infekcí, ročně v Česku onemocní zhruba 750 žen. Přibližně 300 z nich pak na onemocnění zemře.

"V některých zemích, například v Austrálii nebo severských státech, rakoviny děložního hrdla významně ubývá. Proočkovanost proti HPV se v nich totiž vyšplhala až na 90 %. K takovému číslu chceme směřovat také," nastínila předsedkyně Odborné společnosti praktických lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

[chooze:article;value:528486]

Přenos HPV

HPV infekce se šíří převážně intimním kontaktem. "K přenosu dochází nejenom při pohlavním styku, ale i při orálním sexu, mazlení nebo přes kontaminované předměty, například ručníky," uvedli odborníci.

Úhrada vakcín

Od 1. ledna 2024 bude nově očkování proti lidskému papilomaviru plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Podle lékařů jim dává rozšíření věkové skupiny větší prostor pro komunikaci s rodiči a osvětu.

"I když rodiče o možnosti očkování proti HPV informujeme s dostatečným předstihem, často se stává, že si na něj vzpomenou až po 14. narozeninách svých dětí. Na úhradu již v takovém případě nedosáhnou, protože očkování je v současné době zdarma jenom pro 13leté," přiblížila praktická lékařka pro děti a dorost a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP Hana Cabrnochová.

Zdravotníci proti HPV očkují už od roku 2006 a doposud po celém světě aplikovali stovky milionů dávek. Rodiče se navíc nemusí bát ani nežádoucích účinků po vakcinaci. Ty totiž bývají velmi vzácné. "K očkování proti HPV nabádá i Světová zdravotnická organizace (WHO). V současné době je to jediné očkování, které chrání před vznikem onkologického onemocnění," dodala Cabrnochová.

Rakovina je stále častější u mladších lidí. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.