Velká ztráta pro kulturu. Zemřela ikona rozhlasového vysílání

S informací o úmrtí Magdy Šmihulové přišla slovenská agentura TASR, které to potvrdila rodina zesnulé. Legenda Československého rozhlasu odešla ve čtvrtek ve věku nedožitých 93 let.

Po absolvování Baťovy školy ve Svitu nastoupila v roce 1951 na pozici hlasatelky v Československém rozhlase v Košicích. Tam strávila necelé dva roky, v roce 1953 se přesunula na stanici v Bratislavě, kde byla až do důchodu. Do něj nastoupila na konci ledna roku 1988. 

[chooze:article;value:525101]

​Československému rozhlasu tak zasvětila celou svou kariéru. Za mikrofonem tam strávila téměř 37 let. Během této doby se podílela na výchově mnoha svých následovníků v rozhlase, ale také spolupracovala s Československou televizí v Bratislavě a Krátkým filmem, kde namlouvala dokumentární filmy. Za svou práci získala i několik ocenění. 

S Československým rozhlasem byla téměř do jeho konce –⁠ zanikl v roce 1992. Jeho nástupci se staly Český a Slovenský rozhlas, které letos oslavily 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Československu. 

Tehdejší Československo bylo jednou z prvních evropských zemí, kde mohli lidé rádiový přenos slyšet. Více se dozvíte v reportáži TV Nova (18/5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.