Moderní bydlení

Velká ztráta pro Slovensko. Ve stejný den náhle zemřeli dva významní lékaři

"S velkou lítostí a zármutkem jsme přijali zprávu o úmrtí MUDr. Jaroslava Barly. Odešel vynikající odborník a skvělý člověk, na kterého budeme navždy s úctou vzpomínat," uvedla Fakultní nemocnici s poliklinikou v Prešově v prohlášení na facebooku.

Ve třetí největší nemocnici na Slovensku působil Barla až do svého náhlého odchodu jako primář chirurgie. Podle webu Pluska se také aktivně zabýval léčbou rozličných forem rakoviny. 

Expert na anesteziologii a intenzivní medicínu Pavol Török zemřel ve spánku ve věku čerstvě dovršených 75 let, které oslavil na konci září. O jeho nečekaném úmrtí informoval na facebooku Východoslovenský ústav srdečních a cévních chorob (VÚSCH) v Košicích.

[chooze:article;value:578305]

Byl také jedním z autoru průlomovém řešení servoventilátoru, který se používá při šetrné umělé ventilaci plic. Pomáhal tak zachraňovat životy i během koronavirové pandemie, píše web Topky.

Za svou práci získal v roce 2021 Kadlicovu medaili v oboru anesteziologie a intenzivní medicíny a v roce 2023 spolu se svým týmem Cenu za transfer technologií na Slovensku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.