Velké pátrání po Lochnesce. K jezeru míří stovky dobrovolníků

Je Lochneska příšerou s dlouhým krkem, která přežila období dinosaurů, nebo jde jen o mýtus, který se traduje už stovky let? Skupina vědců i amatérských hledačů chce znát odpověď na tuto otázku už tento víkend.

Své technické stanoviště nerozbalí nikde jinde než u legendami opředeného jezera Loch Ness ve Skotsku. Týmy chtějí do operace nasadit techniku, kterou zatím v minulosti nikdo nepoužil. Má jít o bezpilotní letouny, které jsou schopny pomocí infračervených kamer pořídit termální snímky vody a mají i speciální hydrofon k detekci zvuků pod hladinou.

"Naším cílem vždy bylo zaznamenat, zkoumat a analyzovat všechny jevy, které jsou obtížně vysvětlitelné. Tím, že se zapojíte do pátrání, dostanete příležitost osobně přispět k vyřešení záhady, která fascinuje tolik lidí z celého světa," řekl mluvčí týmu Loch Ness Exploration Alan McKenna.

[chooze:article;value:473496]

Lochnesská příšera, Lochneska či Nessie, jak místní tohoto záhadného tvora z pradávných časů nazývají, měla být od 80. let 19. století spatřena hned několikrát. Podle fotek a videí, které mají tuto tajemnou nestvůru zachycovat, jde o 15 až 20 metrů vysokého živočicha se zavalitým tělem a dlouhatánským dinosauřím krkem.

Do pátrání se dosud zapojili odborníci vybavení sonary, ponorkami nebo kamerami, a to přestože se ukázalo, že nejslavnější fotka příšery je podvrh. Jestli je Nessie skutečně tvorem, který dokázal přežít od období druhohor, nebo jen přeludem lidské fantazie, bychom se mohli už brzy dozvědět.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.