Velké stěhování žraloků. V Atlantiku se zabydlují dříve neobvyklé druhy

Měnící se skladbě žraločí populace ve vodách severního Atlantiku se věnuje článek kanadského webu Global News. "Loni jsme u Halifaxu (město v kanadském Novém Skotsku, pozn. red.) viděli poprvé žraloka tygřího, což je tropický druh, který zde běžně neočekáváme," říká mořský ekolog Boris Worm. 

Některé druhy žraloků, ale i dalších tropických a subtropických živočichů podle něj stále častěji a pravidelněji připlouvají do mírných vod Atlantského oceánu. "I když se žraloci přizpůsobují měnícím se podmínkám poměrně pomalu, očekáváme, že se v určitém počtu přesunou na sever," konstatoval. 

[chooze:article;value:515357]

​Ředitel programu monitorování žraloků na Dalhousie University Fred Whoriskey se domnívá, že stojíme na prahu bezprecedentní změny. "V případě velkých bílých žraloků si myslím, že jejich populace skutečně roste. Znovu obsazují oblasti Kanady, které byly tak trochu opuštěné," prozradil. Tato zjištění se samozřejmě netýkají pouze kanadských vod, ale i těch evropských, kde se také postupně mění skladba mořského života. 

Podle odborníků je to nevyhnutelný následek oteplování vod Atlantského oceánu. Žraloci obecně dávají přednost chladnější vodě a rostoucí teploty tak ženou na sever druhy, které se tam dříve běžně nevyskytovaly. 

[chooze:article;value:505887]

​V roce 2021 vyšla v odborném časopise Scientific Reports studie, která analyzovala rozsáhlý soubor dat o teplotě oceánu a pohybu velkých bílých žraloků. Vědci zjistili, že hranice toho, co už žraloci považují za příliš chladnou vodu, se mezi lety 2014 až 2020 posunula v průměru o 600 kilometrů na sever. "To je neuvěřitelná vzdálenost za pouhých několik let," vyjádřil se jeden z autorů studie Kyle Van Houtan. 

Oceány se přitom dál oteplují. Severní Atlantik letos podle programu Copernicus pokořil rekordy, což mělo za následek několik extrémních vln veder. Odborníci tento trend zpozorovali už v květnu. Pokračoval i v červnu, a to s ještě většími teplotními anomáliemi ve srovnání s průměrem. 

Letošní červen byl celkově nejteplejší v historii měření:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.