Velké tajemství Hrušínského: Noční výprava za Růženkou skončila neštěstím

Pro Jana Hrušínského jsou pohádky srdcovou záležitostí. "Já si Vánoce nedokážu představit ani bez cukroví ani bez pohádek, takže občas se na něco koukám. Já mám rád ty starší pohádky, nejradši třeba tu s Janem Werichem Byl jednou jeden král," vysvětlil herec. Sám si zahrál hned v několika pohádkách, mezi nimi je například Jak se budí princezny nebo komedie Dívka na koštěti.

Na film o čarodějnici Saxaně vzpomíná s láskou. "Já jsem si to užil obrovsky, protože to byl jeden z takových těch mých prvních vstupů do světa filmu. Hráli tam moji kamarádi, vrstevníci, Vlastík Zavřel a Honza Kraus. I Petra Černocká byla úžasná. A byla tam celá plejáda herců, ke kterým jsem vzhlížel s obdivem, jako byl Vladimír Menšík, Stela Zázvorková, František Filipovský a další," svěřil se Hrušínský.

[chooze:article;value:532205]

Ačkoliv má pohádku velmi rád, nejvíc vzpomíná na zážitky, které se odehrály za kamerou. "Já když ten film vidím, tak se na to nekoukám jako na komedii, pohádku, ale spíš to mám jako deníček, protože vidím, co se dělo za kamerou a v zákulisí toho natáčení," vysvětlil představitel odvážného Honzy.

V komedii má sice zarytého rivala Jana Krause, v realitě si s ním byl ale velmi blízký. "My jsme byli tehdy v přátelském vztahu. Bylo nám 16 nebo 17 let, takže jsme byli v pubertě a nějaké pošťuchování tam asi bylo, ale spíš se to odehrávalo na přátelské bázi. I o pár let později, když jsme točili Jak se budí princezny," popsal Hrušínský.

[chooze:article;value:531614]

Právě při natáčení pohádky o Růžence mělo jejich přátelství nepříjemný důsledek, vydali se totiž v noci za představitelkou princezny. "Já nikdy nezapomenu na to, jak se mi tam stala taková nepříjemná věc. Po natáčení jsem totiž v hotelu v Telči proletěl skleněným stropem a zlomil jsem si nohu. Do smrti nezapomenu na ten obrázek, když jsem dopadl mezi stoly v restauraci a kouknul se nahoru, tak tam byla ta díra a tam byl obličej Honzy Krause, který se neuvěřitelně smál," prozradil pohádkový princ.

Zlomená noha Hrušínského trápila i během zbytku natáčení a ztížila mu zkoušky, když zachraňoval Růženku. "Kvůli tomu mému zranění to bylo nesmírně komplikované. Po 45 letech po natočení filmu to asi mohu prozradit. Ve scéně na Křivoklátě, kdy jsem vysvobozoval Růženku a měl jsem vystoupat po vysokých schodech do věže, tak jsem toho se sádrou na noze nebyl schopný," svěřil se herec.

[chooze:article;value:399953]

"Celé se to tedy točilo tak, že jsem seděl na ramenou jednoho statného technika a byl jsem zabírán jenom jako busta, v jedné ruce meč, v druhé ruce loutna, odhodlaný výraz, ale seděl jsem na zádech jednomu pánovi. Je to takové odromantizování záběru, jak princ vysvobozuje princeznu Růženku," zasmál se Hrušínský.

Na pohádku Jak se budí princezny a komedii Dívka na koštěti se můžete podívat o Vánocích na TV Nova nebo už teď na Voyo.

Nový zavzpomínal na S tebou mě baví svět. Podívejte se na video (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.