Velké tajemství Věstonické Venuše. Vědci zjistili více o její výrobě

Nejstarší keramická soška na světě byla podrobena výzkumu moderní analytickou metodou mikro CT. Vědci dospěli k závěrům, které tak vyvracejí předpoklad archeologa a objevitele sošky Karla Absolona. A to, že materiál, ze kterého byla paleolitická kráska vyrobena, nejsou úlomky mamutích klů a kostí.

Pravěký autor použil spraš obsahující úlomky hornin a drobné jurské fosilie. Nejpřekvapivějším zjištěním je to, že Venuše byla vyrobena z jednoho jediného kusu keramického těsta. To svědčí o mimořádné zručnosti, schopnosti a výtvarném cítění toho, kdo ji v období starší doby kamenné, tedy 27 až 25 tisíc let před naším letopočtem, vyrobil.

[chooze:article;value:568242]

​Výzkum také odhalil, že uvnitř těla má Venuše rozsáhlé pukliny, což je důležité pro budoucí manipulaci. Mohla by totiž lehce prasknout. Originál Věstonické Venuše je uložen ve sbírkách Moravského zemského muzea v Brně. Nalezena byla 13. července 1925 v Dolních Věstonicích.

Vzácně je možné ji spatřit při speciálních příležitostech. Tou budou i oslavy ke sto letům jejího objevení. V příštím roce bude vystavena od 19. června do 5. října v trezorové vitríně v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.