Velké výročí vylodění v Normandii. Den D rozhodl o budoucnosti Evropy

Od vylodění v Normandii, které znamenalo začátek porážky nacistického Německa, uplynulo ve čtvrtek přesně 80 let. U příležitosti kulatého výročí se letos konají velké oslavy ve Francii, kterých se účastní špičky světové politiky i vojáci, kteří před 80 lety na plážích v Normandii bojovali.

Den D, jak se také vylodění v Normandii nazývá, bylo první částí operace Overlord, která vedla ve druhé světové válce k osvobození Francie od nacistického Německa. Jednalo se o obrovskou námořní invazi, do které se zapojilo přes 150 tisíc vojáků z armád Spojených států, Velké Británie a Kanady. Na pláži však bojovali i muži z Austrálie, Polska, Francie nebo Československa.

[chooze:article;value:558781]

Vylodění muselo být původně kvůli špatnému počasí odloženo, Den D tak připadl na 6. června 1944, téměř rok před samotným koncem války. Spojencům při ofenzivě pomohla zejména jejich vojenská převaha a také moment překvapení. Britům se totiž povedlo německé vedení zmást falešnými informacemi o tom, kde budou armády Spojenců útočit.

Operace Overlord však samotným vyloděním neskončila. Spojenci museli svoje pozice po vylodění pojistit, aby je nacisté nedokázali znovu vytlačit do moře. Do konce června se po prvotní invazi vylodilo v Normandii téměř 900 tisíc vojáků spojeneckých armád.

Vítězství v Normandii nakonec vedlo i k dalším úspěchům zejména v okupované Francii. Spojencům se na západní frontě dařilo a 25. srpna osvobodili z německých rukou Paříž. Den D tak znamenal výrazný obrat ve vývoji druhé světové války i v budoucnosti Evropy.

Francie si Den D připomínala i loni. Pietní místo tehdy navštívil prezident Macron (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.