Velké změny pro řidiče: Brzy začnou platit nové značky i jiný bodový systém

"Že se to říká týden předem, mě vůbec nepřekvapuje. Naposledy, co bylo hodně nepříjemné, tak bylo pro motorkáře zařazení první části nějakých dovednostních prvků zhruba měsíc a půl před koncem sezóny a bylo to ve stylu, že ve středu nám řekli: 'Oukej, od pondělka se to zkouší jinak,'" řekl instruktor a majitel autoškoly Pavel Venclovský.

Žáci autoškol se budou muset připravit na nový balíček testových otázek. "Ten bude zahrnovat 35 statických a až 20 nových dynamických videootázek, které budou zaměřené především na novinky, se kterými se řidiči na silnicích po prvním lednu setkají. S novými otázkami se budou moct stávající řidiči seznámit na webu noveotazky.cz," uvedl zástupce tiskového mluvčího ministerstva dopravy Filip Medelský.

[chooze:article;value:528404]

​Změny se dotknou také bodového systému. "Ta novela celý bodový systém více zpřehledňuje, zjednodušuje pro řidiče a zároveň dochází ke zpřísnění postihu za ty opravdu nejvážnější dopravní přestupky," dodal Medelský.

Novela zavádí nově pouze tři sazby podle závažnosti, a to šest, čtyři a dva body, oproti nynějším pěti různým sazbám. U závažných přestupků se prodlužuje délka doby, po kterou řidič nesmí řídit.

Od Nového roku nebudou muset mít řidiči při řízení u sebe fyzický řidičský průkaz. Stačit bude třeba občanka v mobilním telefonu. Ovšem to neplatí pro cesty do zahraničí. V tom případě bude platit povinnost mít u sebe řidičský průkaz, zelenou kartu i "malý techničák". Ten velký se ale ruší a pro začínající řidiče začne také fungovat na dva roky řidičák na zkoušku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.