Velké změny v roce 2024: Důchody, sociální pojištění a pracovní smlouvy

Důchody

Hlavní změnou, kterou uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě, je zvýšení všech typů důchodů o 360 korun. "Tato částka bude znamenat zvýšení všech důchodů. Starobních, vdoveckých, sirotčích i invalidních," sdělil na tiskové konferenci v září ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejnižší možný důchod tedy od roku 2024 bude 4 400 Kč. "Rozdíl v odměňování již nebude dále narůstat a snižuje se tím zásluhovost a posiluje solidarita," popsal ve vysílání TN Live ekonom Štěpán Křeček. Pokud budete chtít nastoupit do předčasného důchodu, bude se vás týkat řada nových pravidel. Nově budete moct nastoupit nejdříve tři roky před původním termínem nástupu do důchodu oproti původním pěti.

Od 1. října 2024 budou žadatelé o předčasný důchod mít odpracovaných let 40 oproti současným 35. Pokud se žádost o důchod týká i vás, můžete ji už nyní vyplnit i prostřednictvím on-line formuláře na ePortálu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). "Žádost o důchod je podle mého názoru aktuálně nejkomplexnější služba, kterou vláda v rámci e-governmentu spouštěla," uvedl na tiskové konferenci ředitel ČSSZ František Boháček.

[chooze:article;value:532875]

Sociální zabezpečení OSVČ

MPSV počítá s úpravami částek pro vznik povinnosti platit sociální pojištění. Pro OSVČ vykonávající vedlejší pracovní činnost bude částka, při které vzniká povinnost platit sociální pojištění 4 837 korun, z toho platba sociálního pojištění bude činit 1 413 Kč. Zároveň bude platit povinnost podílet se na důchodovém pojištění při dosažení 105 520 Kč ročně.

Pokud OSVČ s hlavní činností vydělají přes 13 191 Kč vzniká jim povinnost platit sociální pojištění ve výši 3 852 Kč měsíčně. OSVČ se zahajující hlavní pracovní činností pak mohou počítat s daňovým základem 10 992 Kč, z toho platba na sociální pojištění 3 210 Kč. Pokud se jako OSVČ budete chtít podílet na nemocenském pojištění, bude tak možné učinit nejnižší částkou 216 Kč za měsíc.

Zároveň dojde ke zvýšení všech tří redukčních hranic nemocenského pojištění. Redukční hranice určují, kolik procent z dávek nemocenského pojištění se dané osobě bude vyplácet dle příslušnosti k jednotlivým redukčním hranicím, které odpovídají dennímu příjmu. První redukční hranice bude od roku 2024 činit 1 466 Kč, druhá 2 199 Kč a třetí hranice 4 397 Kč.

[chooze:article;value:525713]

​Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce (DPP) bude nově mít dva limity pro účast na sociálním pojištění. První limit platí v případě, že smlouvu o DPP uplatňujete u jednoho zaměstnavatele. V tom případě bude hranice daňového základu 10 500 Kč. Pokud smlouvu o DPP uplatňujete u více zaměstnavatelů, bude hranice 17 500 Kč.

Zákoník práce

Drobné úpravy se týkají také možnosti uvolnění ze zaměstnání z důvodu účasti na akcích pro děti a mládež. V budoucí úpravě by mělo být jednoznačněji specifikováno, v jakém rozsahu a v jaké výši bude zaměstnancům vyplácena náhrada mzdy. Bližší informace se můžete dozvědět na webu ČSSZ.

Od ledna 2024 dojde k navýšení minimální mzdy na 18 900 Kč měsíčně, tedy na 112,50 Kč/hod. Důvodem je sjednocení české právní úpravy s tou evropskou. "V roce 2022 byla přijata směrnice o přiměřené minimální mzdě. Evropská unie doporučuje členským státům, aby se úroveň minimální mzdy pohybovala na 50 % průměrné hrubé mzdy," potvrdil v říjnovém vysílání TN Live ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:524203]

​Navýšení se týká zaručené mzdy pro první, druhou, třetí a osmou skupinu prací. Zaručená mzda zohledňuje jednotlivé profese, jejich pracovní náročnost a vytíženost a je vždy vyšší než minimální mzda. U prvních třech pracovních skupin dojde ke zvýšení o 1600 Kč, u osmé skupiny o 3200 Kč.

Péče o děti

Od nového roku budou moci poskytovatelé dětských skupin požadovat od rodičů dětí ve věku do 3 let maximálně částku 5 059,84 Kč měsíčně. Jedná se o navýšení o zhruba 320 Kč.

Postavení dětí a jejich pečovatelů ve svěřenectví, pěstounské péči a náhradní péči blízkých a příbuzných by se mělo sjednotit. Změna by se mohla týkat až 4 500 dětí. Ministerstvo uvádí, že proces osvojení a pěstounské péče by od roku 2024 měl údajně být efektivnější a rychlejší.

Významnou změnou je i navýšení rodičovského příspěvku z 300 000 Kč na 350 000 Kč. V případě vícerčat z 450 000 Kč na 525 000 Kč. Tato výše příspěvku se bude týkat rodičů dětí, které se narodí od 1. ledna 2024. Současně se ale zkrátí maximální doba pobírání příspěvku ze čtyř na tři roky. "Současné navýšení o 50 000 korun by v tuto chvíli stálo něco okolo 50 miliard korun. To není žádná dramatická změna," uvedl ve vysílání TN Live ekonom Petr Dufek.

Minimální mzda není jen o výplatě. Ovlivní daně i důchody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.