Moderní bydlení

Velký krok k budování základen na Měsíci. Mohou tam být miliardy tun vody

Zjištění čínských vědců, která zveřejnili v časopise Nature Geoscience, mohou znamenat velký průlom při budování základen na Měsíci, napsal britský deník The Guardian.

Na Měsíci jsou totiž drobné skleněné kuličky, přesněji kousky rychle ztuhlé lávy. A v těch může teoreticky být 300 milionů až 270 miliard tun vody. "Je to jeden z nejzajímavějších objevů, které jsme kdy učinili," řekl profesor planetární vědy Mahesh Anand.

"Potenciál pro udržitelný průzkum Měsíce je díky tomuto zjištění vyšší než kdykoli dříve," myslí si Anand. Pokud se vědcům podaří vodu z kuliček extrahovat, mohou ji využít různými způsoby.

[chooze:article;value:494322]

Není to tak, že by z kuliček kapala voda. "Máme důkazy, že když teplota tohoto materiálu přesáhne 100 stupňů Celsia, začne se uvolňovat a můžeme ji využívat," upozornil Anand.

Kuličky se asi začaly tvořit před miliony let při dopadu meteoritů na Měsíc. Ty na něj přitom vyslaly spršku roztavených kapiček. Sluneční vítr potom roztavené kapičky lávy zasáhl a vytvořily se vodní molekuly. 

Zjištění přišlo po analýze vzorků z Měsíce, které na Zemi přivezli čínští kosmonauti. Šlo o první podobnou misi od 70. let, připomněla CNN.

Před 50 lety se na Měsíci objevila naposledy lidská stopa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.