Velký objev českých paleontologů. Na Karlovarsku našli kosti neznámé šelmy

Fosílie neobyčejného tvora našli při geologickém výzkumu paleontologové z Národního muzea. U Valče na Karlovarsku objevil tým vědců zkamenělou čelist, z níž ještě trčela řada ostrých zubů. Pozdější zkoumání prokázalo, že paleontologové odhalili něco zcela unikátního.

Společně s kolegy z francouzské univerzity v Poitiers se jim podařilo dokázat, že čelist patřila pravěké šelmě, příbuzné dnešních koček, ale i například hyen nebo cibetek. Jednat se přitom mělo o jednoho z prvních příslušníků takzvaných kočkotvárných šelem.

[chooze:article;value:536966]

Nahrává tomu hloubka, v níž pozůstatky tvora paleontologové objevili. Ta odpovídá období před zhruba 33 miliony lety, tedy raným třetihorám. "Doposud neznámý rod a druh byl popsán jako Fejfarictis valecensis, dle místa nálezu a na počest významného českého paleontologa a popularizátora tohoto oboru Oldřicha Fejfera," uvedlo Národní muzeum.

Jediný podobný tvor, kterého se zatím podařilo nalézt, se nacházel ve Francii. Tamní šelma dostala jméno Anictis. Podle paleontologů je ale čelist tvora z Valče primitivnější a ne ještě zcela specializovaná na zpracování masa, což naznačuje, že šlo o staršího příslušníka kočkotvárných šelem.

Národní muzeum, v jehož sbírkách se nyní zkamenělá čelist nachází, se chystá pravěkou šelmu dát opět dohromady. Do přírodovědné expozice Okno do pravěku totiž připravuje model, který si budou moci návštěvníci prohlédnout už letos v červnu.

Na to, jak tvor mohl vypadat v podání malíře Jana Sováka, se můžete podívat zde:

Archeologové našli v Portugalsku kostru dinosaura. Měřil necelých 23 metrů (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.