Velký přehled pomoci pro rodiče: Ošetřovné nebo náhrada výživného

Pokud vám onemocní dítě, kterému je méně než 10 let, můžete požádat o tzv. ošetřovné. "Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje své dítě, případně někoho dalšího, jehož zdravotní stav vyžaduje ošetřování," vysvětluje Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Ošetřovné dostanete také v případě, že je škola nebo školka zavřená třeba kvůli pandemii, havárii nebo jiným nenadálým událostem. Dobré je také vědět, že pokud se doba ošetřování prodlužuje, můžete si zažádat o dlouhodobé ošetřovné.

Samoživitelky na to nemusí být samy

Tomuto druhu pomoci se říká náhradní výživné. "Pokud otec neplatí vyměřené výživné nebo ho platí pouze částečně, zastoupí ho stát. A to po dobu, dokud nebudou soudně nebo exekučně peníze z otce vymoženy. Náhradní výživné je nyní zastropováno do výše 3 000 Kč měsíčně," říká Filip Hrubý z České spořitelny. Na náhradu výživného mají samozřejmě nárok i otcové samoživitelé.

[chooze:article;value:477172]

Mimořádný příspěvek na dítě

Příspěvek je určen pro rodiče s hrubým ročním příjmem pod 1 milion korun za rok 2021.

Částku 5 000 Kč dostanou automaticky všichni, kdo pobírají přídavky na dítě. Ostatní mohou o tuto finanční pomoc zažádat do 1. července 2023.

Dávky pěstounské péče

Na tento druh pomoci mají nárok všichni pěstouni, a to až do 26 let svěřeného dítěte.

Výše příspěvku se mění dle věku svěřeného dítěte následovně:

  • 4 950 Kč pro dítě ve věku do 6 let,
  • 6 105 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let
  • 6 985 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let
  • 7 260 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let

Pokud je ale vám svěřené dítě závislé na vaší pomoci (např. je dlouhodobě nemocné), příspěvky se zvyšují.

Pomoc od města

Je spousta měst, která se rozhodla pomoci svým občanům. Například v Praze existuje tzv. Balíček okamžité pomoci Pražanům. "Rodinám v tíživé finanční situaci může škola odpustit platbu stravného a družiny či školného v mateřské škole. Na úhradu školních a mimoškolních aktivit dětí mohou školy rodinám ze speciálního Fondu solidarity přispět až 10 000 Kč. Rozhodnutí je v tomto případě na ředitelství jednotlivých škol," dodává Filip Hrubý z České spořitelny.

Více informací naleznete na webu Malé pomoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.