Moderní bydlení

Velký přehled pomoci pro rodiče: Ošetřovné nebo náhrada výživného

Pokud vám onemocní dítě, kterému je méně než 10 let, můžete požádat o tzv. ošetřovné. "Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje své dítě, případně někoho dalšího, jehož zdravotní stav vyžaduje ošetřování," vysvětluje Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Ošetřovné dostanete také v případě, že je škola nebo školka zavřená třeba kvůli pandemii, havárii nebo jiným nenadálým událostem. Dobré je také vědět, že pokud se doba ošetřování prodlužuje, můžete si zažádat o dlouhodobé ošetřovné.

Samoživitelky na to nemusí být samy

Tomuto druhu pomoci se říká náhradní výživné. "Pokud otec neplatí vyměřené výživné nebo ho platí pouze částečně, zastoupí ho stát. A to po dobu, dokud nebudou soudně nebo exekučně peníze z otce vymoženy. Náhradní výživné je nyní zastropováno do výše 3 000 Kč měsíčně," říká Filip Hrubý z České spořitelny. Na náhradu výživného mají samozřejmě nárok i otcové samoživitelé.

[chooze:article;value:477172]

Mimořádný příspěvek na dítě

Příspěvek je určen pro rodiče s hrubým ročním příjmem pod 1 milion korun za rok 2021.

Částku 5 000 Kč dostanou automaticky všichni, kdo pobírají přídavky na dítě. Ostatní mohou o tuto finanční pomoc zažádat do 1. července 2023.

Dávky pěstounské péče

Na tento druh pomoci mají nárok všichni pěstouni, a to až do 26 let svěřeného dítěte.

Výše příspěvku se mění dle věku svěřeného dítěte následovně:

Pokud je ale vám svěřené dítě závislé na vaší pomoci (např. je dlouhodobě nemocné), příspěvky se zvyšují.

Pomoc od města

Je spousta měst, která se rozhodla pomoci svým občanům. Například v Praze existuje tzv. Balíček okamžité pomoci Pražanům. "Rodinám v tíživé finanční situaci může škola odpustit platbu stravného a družiny či školného v mateřské škole. Na úhradu školních a mimoškolních aktivit dětí mohou školy rodinám ze speciálního Fondu solidarity přispět až 10 000 Kč. Rozhodnutí je v tomto případě na ředitelství jednotlivých škol," dodává Filip Hrubý z České spořitelny.

Více informací naleznete na webu Malé pomoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.