Velký přehled vývoje cen bytů v Česku. Pokles bude pokračovat, tvrdí makléř

[chooze:gallery;value:32592]

​Ceny nemovitostí v Česku klesají. "Hlavním důvodem je, že jsou i vysoké úroky hypotečních úvěrů. Takže to má na to největší vliv. A pak samozřejmě i větší spotřeba energií a podobně," vysvětlil ve Snídani na TV Nova datový analytik a realitní makléř RE/MAX G8 Reality Iztok Toplak.

Ještě před dvěma lety však byla situace naprosto odlišná. V roce 2021 totiž přišel strmý nárůst cen bytů. "Úrokové sazby byly níže, takže i přísun peněz na trh byl velký. A pak v roce 2021 začínala covidová krize, takže jsme nemohli cestovat, peníze zůstávaly doma a více se investovalo do nemovitostí. I zaměstnanost byla vysoká. Takže souběh všech těchto faktorů ovlivnil, že byla poptávka tak vysoká, že se ceny zvedly. Faktorů, které to ovlivňují, je však daleko více," přiblížil Toplak.

[chooze:article;value:509201]

Na koupi vlastní nemovitosti je nyní podle odborníků ideální čas. Ceny totiž pozvolna padají už od roku 2022. "Pokles bude pokračovat. V tuto chvíli je možný i nárůst v některých segmentech. Ale to neznamená, že bude znovu nárůst. Já si myslím, že to musí ještě klesat. Buď klesnou úrokové sazby, nebo musí klesnout ceny nemovitostí," myslí si Toplak.

Nejvýrazněji oproti loňskému roku klesly ceny bytů v Karlovarském (o 34 %) a Plzeňském kraji (o 25 %) a na Vysočině (o 21 %). "Samozřejmě pokles je na venkově vyšší než v lukrativních lokalitách. A to samé platí o nárůstu, protože v minulosti všichni říkali, že na lukrativních místech rostou ceny více, ale naopak rostly ceny na venkově a teď i více klesají," objasnil Toplak.

Byty v cihlových a panelových domech

Podle Toplaka se v roce 2021 ceny bytů v panelových domech velmi přiblížily těm v cihlových stavbách a byty v cihlových domech pak cenově dohnaly novostavby. "Teď je situace taková, že není tolik peněz na trhu, takže začínají ceny bytů v panelácích více klesat než ty v cihlových domech," nastínil.

"Lidé, kteří mají vyšší standard a hotovost, tak jdou do cihlového domu. Ti, co mají méně peněz, tak teď nedosáhnou na hypotéku, tak nekupují a není taková poptávka po panelových bytech. A ti, kteří investují, tak kupují to, co se psychologicky zdá, že bude mít do budoucna vyšší hodnotu," řekl Toplak.

[chooze:article;value:507708]

Realitní makléř navíc upozornil, jak se v průběhu pár let změnila cena nájmu a hypoték. "Když srovnáme situaci před rokem 2021, tak nájemné bylo, řekněme, 15 tisíc a splátka na 80 % hypotéky byla 14 tisíc. Takže jsem mohl koupit byt na hypotéku a z toho vyplývalo, že jsem splácel hypotéku z nájmu. Dneska je například nájem takového bytu 16 tisíc, ale hypotéka je 25 tisíc," uvedl Toplak.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.