Velký přehled vývoje cen potravin: Zdražování v Česku zpomaluje

Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně zveřejňuje, jak se každý měsíc změnila průměrná cena základních potravin. A data začínají být konečně optimistická. Po dlouhé době šla totiž cena u řady zboží dolů.

Od ledna do dubna nejvíce zlevnilo máslo (cena za kilo se snížila o zhruba 60 korun) a také sýr eidam. Za ten dáváme přibližně o 31 korun méně. Nepatrně se snížila také cena u vajec, a to o dvě koruny za 10 kusů.

Je však důležité upozornit, že ceny u mnoha druhů potravin šly stále nahoru. Zdražení však nebylo tak markantní, jako tomu bylo v loňském roce, kdy ceny lámaly mnohdy rekordy kvůli vysoké inflaci v zemi.

Například cena za kilogram vepřové pečeně se zvedla od ledna do dubna zhruba o šest korun. O necelé dvě koruny si připlácíme také za kilogram brambor nebo jablek.

Podle ekonomů se však konečně blýská na lepší časy a Češi se mohou těšit, že potraviny budou zlevňovat. "U potravin máme cenový růst za vrcholem. A naopak některé potraviny opravdu zlevňují. V dalších měsících by tento trend měl pokračovat. Mohou se najít výjimky, ale obecně potraviny po tom loňském zdražování by mohly být levnější," řekl TN.cz ekonom David Marek.

[chooze:article;value:501016]

Za zlevňováním stojí řada faktorů. "Klesá cena obilí, klesá cena energií. Někteří z obchodníků zkoušeli, co zákazník vydrží. A přeci jen mnozí lidé začali jezdit nakupovat jinam. S tím, jak bude nabíhat sezona, tak bude přicházet česká produkce, která to opět zlevní," uvedl před pár dny pro TV Nova ekonom Štěpán Křeček.

Závadné potraviny mohou lidé reklamovat. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.