Velký protest evropských zemědělců: Obsadí i české hranice. Nevylučují zácpy

Agrární organizace vyzvaly ve společném prohlášení zemědělce, aby 22. února vyjeli protestovat k hranicím, kde se spojí s protestujícími farmáři z dalších zemí. V Česku konkrétně vyjedou na hranice s Polskem a Slovenskem. "Očekáváme kolony zemědělské techniky, které vyjedou k hraničním přechodům. Jestli budou zácpy, nelze potvrdit, ale ani vyloučit," řekla pro TN.cz mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Pokud Evropská komise obratem nepředloží plán k reálnému řešení, budou organizace protesty u hranic opakovat. Agrární komora ČR společně s organizacemi dalších zemí střední a východní Evropy vypracovala soubor požadavků pro Evropskou komisi. Požadavky komory předaly eurokomisaři pro zemědělství Januszi Wojciechowskému během jednání 12. a 13. února v polské vesnici Otrebusy. K české agrární komoře se připojily organizace ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska.

[chooze:article;value:541541]

​"Že je situace v Evropě naprosto tristní, dávají už měsíce najevo zemědělci v mnoha dalších evropských zemích. Je potřeba si to vyložit tak, že nejde o projev agrese, ale naopak o volání o pomoc z často naprosto bezvýchodné situace," říká prezident Agrární komory Jan Doležal.

Delegace zemědělců žádají o okamžité řešení tří problémů. Vadí jim nízké prodejní ceny, které jsou podle nich mimo jiné i důsledkem bezcelního dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Tyto produkty jsou pro překupníky ve výsledku výhodnější, i když mohou být méně kvalitní.

Náklady na produkci navíc zvyšují podle zemědělců přehnané environmentální ambice. Na těchto opatřeních jim vadí hlavně to, že Evropská unie podle nich nenabízí adekvátní kompenzace za jejich plnění. Zemědělci si stěžují i na složitou byrokracii, agrární komory proto žádají také zásadní přepracování systému dotačních podpor.

[chooze:article;value:541170]

​Masivní protesty plánuje vedení Agrární komory ČR také na domácí úrovni. Předložilo soubor požadavků ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) na jednání ve Větrném Jeníkově už 26. ledna. Kromě řešení zmíněných tří problémů volá také po revizi národního strategického plánu pro provádění Společné zemědělské politiky Evropské unie v období 2023–2027. Agrární komora požaduje řešení do 1. března.

Pokud vláda nepřijde s přijatelným řešením, plánuje vedení komory podpořit živelné protesty a demonstraci. "Naším cílem rozhodně není ochromit fungování společnosti, chceme pouze důrazně upozornit na široké a prohlubující se problémy zemědělců. To odnesou především lidé, kteří budou muset při nákupu základních potravin sáhnout do peněženek ještě hlouběji než nyní. Je nezbytné, aby se této realitě česká a evropská vláda už konečně postavily čelem a převzaly odpovědnost za situaci, v níž se agrární sektor nachází," doplnil prezident Agrární komory ČR Doležal.

Protesty zemědělců v České Lípě: Úředníci před námi utekli, zlobí se (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.