Velký průlom. Ukrajina je blíž stíhačkám F-16, Británie a Nizozemsko pomohou

Ukrajinská diplomacie by mohla v dohledné době oslavit další úspěch. Po získání dodávek tanků, protiletadlových systémů a salvových raketometů začínají spojenci mluvit i o stíhacích letounech F-16. O ty Kyjev žádal i v souvislosti s plánovanou ukrajinskou protiofenzivou.

"Upřímně řečeno, F-16 by hodně pomohly. Ale nebudeme protiofenzivu zdržovat. Určitě ji zahájíme dřív, než je budeme mít," nechal se slyšet ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:504863]

Zelenskyj před pár dny ukončil návštěvy západních spojenců. Během posledních 14 dnů navštívil Nizozemsko i Velkou Británii. Právě tyto státy teď chtějí Ukrajině pomoct letouny získat. "Británie a Nizozemsko pracují na vytvoření mezinárodní koalice, která má Ukrajině pomoci pořídit stíhačky F-16, které jsou podle Kyjeva nezbytné pro její obranu v době, kdy Rusko zesiluje své letecké údery," uvedl mluvčí britského premiéra.

Na úterním zasedání Rady Evropy na Islandu se lídři více než 40 evropských zemí shodli na vytvoření registru škod způsobených ruskou invazí i na další podpoře Ukrajiny. Naopak Maďarsko v čele s premiérem Viktorem Orbánem v úterý oznámilo, že má v plánu blokovat balíček vojenské pomoci v hodnotě téměř dvou miliard korun, kterou Ukrajině přislíbila Evropská unie.

"Maďarsko nesouhlasí s tím, aby EU spolu s dalšími existujícími nástroji využívala evropské fondy pouze pro Ukrajinu, protože to neumožňuje poslat dostatečné finanční prostředky na prosazování zájmů EU v jiných oblastech," sdělila maďarská vláda. Postoj Maďarska zkritizoval i český prezident Petr Pavel. Ten považuje maďarské chování za problematické.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.