Velký průzkum mezi českými firmami: Těmto profesím chtějí zvednout mzdy

Velký průzkum mezi českými firmami uspořádalo MPSV loni na přelomu listopadu a prosince. Dotazy mířily na témata spojená se zaměstnaností, a to včetně toho, zda firmy plánují zvyšovat mzdy a komu.

"Podařilo se nám získat přímou zpětnou vazbu od více než 40 tisíc respondentů. Od drobných přes malé, střední i velké zaměstnavatele. Dostali jsme se díky tomu ke zcela unikátním zjištěním, která nám pomohou v plánování budoucích kroků," přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:485236]

​Zvyšování mezd plánuje 64 procent českých zaměstnavatelů oslovených v průzkumu, pouze jedno procento chce výplaty snižovat. Zbytek nebude zaměstnancům na peníze sahat, ale ani jim přidávat. Někteří pracovníci se však mohou těšit na mimořádný finanční příspěvek kvůli inflaci.

Největší šanci na růst mezd mají zaměstnanci firem s více než 250 zaměstnanci, a to 68 procent. Nejhorší je to u těch nejmenších zaměstnavatelů, kde růst plánuje jen necelá třetina z nich.

​Asi půlka firem, která plánuje růst mezd, bude přidávat plošně všem. Dále 18 procent zaměstnavatelů chce přidávat jen specialistům, 12 procent dělníkům a lidem na nekvalifikovaných pozicích a 10 procent vedoucím pracovníkům. Nejčastěji se mají mzdy zvedat o 6 až 10 procent.

[chooze:poll;value:1ef519aff2d1199216c4cb5453adde4b062b7bcb;layout:tn_nova]

​Firmy budou muset v inzerátech uvádět výši mzdy. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.