Velký spor ve vládě. Rozhoduje se, koho pošle do Evropské komise

Hledání eurokomisaře nabírá na obrátkách. STAN řadu svých koaličních partnerů překvapil když na eurokomisaře navrhnul hned dvě jména.

"Je to takový princip chytré horákyně. STAN nechce veřejně přiznat, že paní Nerudová nemá šanci být nominována vládou, tak vedle ní dává hned druhého kandidáta – ministra Síkelu. Protože vše nasvědčuje tomu, že Josef Síkela má daleko větší šance," domnívá se náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:560681]

​"Pro STAN je mrzuté, že tuto pozici zákulisně naslibovali více lidem a teď bruslí, jak z toho ven," míní předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Jeho strana trvá na tom, že nominace patří celé bývalé koalici PirSTAN, tedy i jim. A nadále prosazuje na seznam nominantů, o kterých má jednat vláda, i bývalého pirátského europoslance Marcela Kolaju.

Premiér Petr Fiala (ODS) už v minulosti potvrdil, že podle dohody patří nominace hnutí STAN. A ještě v pondělí mluvil jen o dvou nominantech. V úterý už ale jeho mluvčí tato slova korigovala s tím, že se kabinet bude zabývat všemi návrhy kandidátů, včetně toho pirátského.

Jednání o obsazení křesla eurokomisaře se povedou především na celoevropské úrovni. Pokud by nakonec uspěl Jozef Síkela, není jasné, kdo by ho nahradil na ministerstvu průmyslu a obchodu. V případě náhradníka za Danuši Nerudovou by v europarlamentu místo ní usedl Andrej Poleščuk, který ve volbách skončil za ní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.