Velký úspěch ve Dvoře Králové. Narodily se tam vzácné hyenky

Mláďata, která jsou nejspíše tři, se narodila 24. března na Květnou neděli. Podle chovatelů jsou hyenky zatím zdravé, silné a ve srovnání s dalšími druhy šelem i neobyčejně pohyblivé. S matkou zatím zůstávají v absolutním klidu zázemí.

"Porod jsme předpokládali a zajistili v ubikaci i přilehlém okolí naprostý klid. V současnosti tam má přístup jen velmi úzký okruh lidí. I k těm se samice zatím chová velmi ostražitě. O mláďata se ale dobře stará a opouští je jen výjimečně," popsala zooložka Gabriela Linhartová.

Už čtvrtý den po narození dokonce jedno z mláďat opustilo porodní boudu. "Matka ho do ní ale záhy přenesla zpět," doplnila zooložka. Na krátkou dobu pak z boudy vylézaly také další hyenky.

Safari park získal hyenky, kterým jsou necelé dva roky, v květnu roku 2023 ze specializovaného chovného centra v Jihoafrické republice (JAR). Aktuálně má chovat tento druh šelmy ani ne deset zoologických zahrad na světě. Rozmnožení se podařilo jen ve třech z nich.

V České republice je safari park první, komu se to podařilo. "Narození mláďat zvířete, které je tak nesmírně chovatelsky náročné, je úžasným triumfem všech odborníků pracujících v safari parku. Hyenky se dosud rozmnožily jen v hrstce světových zahrad a současná situace ukazuje na obrovskou profesionalitu našich chovatelů, zoologů, veterinářů i krmivářů," uvedl ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Pokud se odchov samici povede, bude to podle ředitele parku jeden z největších úspěchů v historii nejen tohoto areálu. Samice ovšem rodila poprvé a není tak ještě zdaleka vyhráno.

[chooze:article;value:547825]

V lidské péči byly hyenky vždy extrémně vzácné, protože jde o významné potravní specialisty. "Živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů. Naši odborníci na výživu zvířat sestavili zvláštní jídelníček šitý na míru každému z našich zvířat. Vycházeli z podkladů kolegů z JAR i vlastních zkušeností s chovem dalších potravních specialistů i šelem v safari parku," prozradil Rabas.

Safari park v současné době chová všechny zástupce hyenovitých šelem, tedy hyeny skvrnité, žíhané a čabrakové i hyenky hřivnaté.

Podívejte se, jak vypadá taková bitka ve výběhu v pražské zoo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.