Velký zlom se blíží. Tohle navždy změní naše životy, předpovídá futurista

V podcastu Lexe Fridmana odpovídal Kurzweil na otázku, jestli se bojí smrti. Slavný futurista ale předpokládá, že lidskou smrtelnost brzy vyřešíme. "Zatím v tom bodu nejsme, myslím si ale, že jsme dost blízko. A to obzvlášť v oblasti simulované biologie. Myslím, že se k tomu dostaneme do konce tohoto desetiletí. To je můj cíl," prohlásil.

Sám tomu ale nechce říkat nesmrtelnost. "Nikdy to není navždy. Ale rád bych prodloužil lidskou očekávanou dobu přežití, mou dobu přežití, každý rok o více než rok. A k tomu se myslím dostaneme do konce dekády," avizoval futurista.

Kurzweil doposud zveřejnil 147 předpovědí, z nichž se podle webu Unilad 115 naplnilo. V roce 1990 například předpověděl, že v roce 2000 porazí počítač člověka v šachu, předpokládal i vzestup notebooků, smartphonů či internetu. Nepodařila se mu ale předpověď, že v roce 2009 budou všichni jezdit samořídícími auty. 

[chooze:article;value:550591]

V roce 2017 předpověděl nástup umělé inteligence. "Rok 2029 je datum, kdy umělá inteligence projde platným Turingovým testem, a dosáhne tak lidské úrovně inteligence. Datum 2045 jsem stanovil pro 'singularitu', kdy miliardkrát znásobíme svou efektivní inteligenci splynutím s inteligencí, kterou jsme vytvořili," řekl pro web Futurism v roce 2017.

Umělá inteligence může v budoucnu výrazně ovlivnit pracovní místa (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.