Velkým strašákem pro peněženky je na výletech jídlo. Rodiče šetří, kde se dá

Výlety po Česku nabízí rodičům kromě objevování krás místní přírody a památek také způsob, jak za letní program pro děti neutratit tolik peněz. Na výsledné finanční částce se podle odborníka promítá hlavně strava, způsob dopravy a také program výletu.

"Záleží samozřejmě, na jak dlouhý výlet a kam se rodina vydá. Pokud to však bude jednodenní pěší výlet, tak náklady jsou poměrně nízké. Ušetřit se dá hlavně tím, že si s sebou vezmou jídlo do batohu. To udělá určitě obrovský rozdíl, protože na horských chatách jsou jídla opravdu drahá. Také se vyhnou obavě, že po cestě žádnou hospodu nepotkají. Zase na druhou stranu je restaurace pro děti zážitek," řekl předseda Jiří Homolka z vedení Klubu českých turistů.

[chooze:poll;value:b67cf1840ca8e42dffa1cff5b280ede3270e1d60]

Z průzkumu agentury Ressolution vyplývá, že si většina rodin na výlety alespoň nějaké jídlo z domova bere. Pouze 8 % dotázaných rodičů uvedlo, že si žádnou svačinu nepřipravuje a všechno jídlo řeší cestou. Naproti tomu skoro 70 % rodičů si doma zabalí kompletní svačinu. Mnohdy však Češi přístupy kombinují.

[chooze:article;value:511312]

Velkou roli hraje v ceně výletu také doprava, kterou si rodina zvolí. "Pro některé může být finančně náročnější i cesta. Záleží, jestli mají auto, v tu chvíli je něco stojí pouze benzín. Pokud jedou hromadnou dopravou, tak děti mají zase slevu. Jde tedy udělat i velmi levný turistický výlet. Záleží na očekávání," vysvětlil Homolka.

Zásadní je však, kam lidé vyrazí. "Když děti vezmete na nějaké atrakce, tak se nedoplatíte. Klidně za každé dítě zaplatíte 1 500 korun, aby se projelo na bobové dráze. Když s nimi ale uděláte pěší túru po hřebenech hor, tak vás to bude stát zlomek a zážitek budou mít možná stejný," uzavřel Homolka.

Ekologický výlet zaměstnanců Novy. Do Prokopského údolí šli sbírat odpadky (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.