Velmi neobvyklá dražba. Citrón se v aukci prodal za desetitisíce korun

Britská aukční síň Brettells Auctioneers měla původně dražit starožitnou komodu z 19. století. Tu chtěla prodat rodina, která ji zdědila po zesnulém strýci. Fotograf však při pořizování snímků do aukčního katalogu našel uvnitř velmi starý citrón, píše portál The Independent.

Podle odborníků je ovoce 285 let staré. "Darováno od pana P. Lu Franchiniho 4. listopadu 1739 slečně E. Baxterové," stojí totiž na kůře citrónu. Odborníci jsou proto přesvědčeni, že se jednalo o romantický dárek přivezený do Anglie z Indie, uvedl portál The Sun.

[chooze:article;value:533678]

Pracovníci aukční síně se rozhodli zařadit do dražby i citrus. "Řekli jsme si, že si užijeme trochu legrace a dali jsme ho do aukce s odhadem 40 až 60 liber (od zhruba 1 100 do 1 700 korun, pozn. red.)," vysvětlil jeden z nich.

Dražba se nakonec ukázala jako velmi dobrý nápad. Jeden ze zájemců totiž za citrón zaplatil v přepočtu kolem 41 tisíc korun. Rodina si tak díky ovoci hezky vydělala. Podle portálu UPI totiž o komodu velký zájem nebyl a nakonec se prodala za v přepočtu pouhých 1 200 korun.

Komoda:

V unikátní aukci se prodaly věci Václava Havla. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.