Velvyslanec EU v Súdánu byl napaden ve své rezidenci

Incident odsoudil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. "Před několika hodinami byl ve své rezidenci napaden velvyslanec EU v Súdánu,“ napsal Borrell na svůj Twitter bez dalších podrobností. Podle jeho slov se jedná o hrubé porušení Vídeňské úmluvy. Bezpečnost diplomatických prostor a personálu je primární odpovědností súdánských orgánů a povinností vyplývající z mezinárodního práva.

Velvyslancem Evropské unie v Súdánu je zkušený irský diplomat Aidan O'Hara. Irský ministr zahraničí Micheál Martin jej označil za "vynikajícího irského a evropského diplomata, který slouží EU za těch nejtěžších okolností". "Děkujeme mu za jeho službu a vyzýváme k urychlenému zastavení násilí v Súdánu a obnovení dialogu," cituje z Martinova vyjádření BBC.

[chooze:article;value:500070]

Mluvčí EU Nabila Massraliová pro tiskovou agenturu AFP uvedla, že delegace EU nebyla po útoku z Chartúmu evakuována. Dodala, že prioritou je bezpečnost personálu a bezpečnostní opatření se vyhodnocují. O'Hara je podle jejích slov "v pořádku".

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1648060638143434767?cxt=HHwWnsC-jeWai98tAAAA

Týdny trvající boj o moc v zemi v sobotu přerostl v erupci násilí mezi silami dvou generálů, kteří se chopili moci při převratu v roce 2021, šéfem súdánské armády Abdelem Fattáhem al-Burhanem a jeho zástupcem Mohamedem Hamdanem Daglem, který velí polovojenským Silám rychlé podpory (RSF).

Podle analytiků jsou boje v hlavním městě chronicky nestabilní země bezprecedentní a mohly by se protáhnout navzdory regionálním a globálním výzvám k příměří.

Boje mezi armádou a polovojenskými jednotkami v Súdánu si podle BBC už vyžádaly přibližně 200 mrtvých a 1 800 zraněných. Po třech dnech bojů a bombardování byly poškozeny nemocnice a ve městě chybí lékařský materiál a potraviny.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby uvedl, že v současné době neexistují žádné plány na evakuaci amerických státních příslušníků, a to navzdory pokračujícím bezpečnostním obavám a uzavření letiště v Chartúmu. Američany vyzval, aby situaci řešili "s nejvyšší vážností".

Situace v Súdánu se vyhrocuje. Počty obětí nadále stoupají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.