Vémolovi hrozí tři roky vězení: První slova zápasníka o policejním vyšetřování

Policisté začali Karlose Vémolu podle informací TV Nova trestně stíhat za "neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami". Vyšetřování navazuje na razii, kterou provedli celníci ve Vémolandu, jak zápasník říká své vile za Prahou, loni v prosinci.

Ve vyjádření, které poslal redakci TN.cz, jakoukoliv vinu odmítá.

"Všude se teď dočítám, jak mi hrozí tři roky vězení. Tak to mi fakt nehrozí, i kdyby to, co si na mě vymysleli v udání, byla pravda, tak mi hrozí maximálně pokuta. Ale já jsem nic neudělal, a za tím si stojím. Dál jen pokračuje vyšetřování, protože naprosto nesouhlasím s jakýmkoliv nařčením," prohlásil.

[chooze:article;value:500297]

Vémola se domnívá, že ho chce někdo rozrušit před očekávaným utkáním s Patrikem Kinclem, které se uskuteční už za měsíc. "Stojím si za tím, že mám všechny dokumenty ke zvířatům v pořádku. Někdo to teď otvírá a vyjíždí s tím zase jenom proto, že se blíží květnová O2 arena," tvrdí.

"Jinak nechápu, proč se znovu píše o té samé kauze, o niž se psalo v prosinci, když jsem dorazil z nemocnice. Jedna a ta samá věc, která se nikam neposunula. Zvířata jsou pořád stejně dál u mě, starám se o ně a tak dále. Je to zkrátka omílání staré kauzy, jen aby se mi znepříjemnila příprava na zápas. Ale to se nepovede," uzavřel.

Co říká zákon

Vémola nesouhlasí s tím, že by mu v případě odsouzení hrozilo vězení. Jenomže zákon hovoří jasně. Za paragraf 299 trestního zákoníku se chodí až na tři roky do vězení, zakazuje se činnost nebo propadá věc, v Karlosově případě by šlo o zabavení zvířat.

[chooze:article;value:490903]

Týká se ho odstavec dva:

"Stejně bude potrestán, kdo v rozporu s jiným právním předpisem usmrtí, zničí, poškodí, odejme z přírody, zpracovává, doveze, vyveze, proveze, přechovává, nabízí, zprostředkuje, sobě nebo jinému opatří jedince silně nebo kriticky ohroženého druhu živočicha nebo rostliny nebo exemplář druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím."

A ten navazuje na odstavec jedna:

"...bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci."

Vémolu přešel smích. Pergnerová slovy o nevěře zápasníka uzemnila (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.