Venkovské obchody zachraňují moderní technologie. Nepotřebují prodavače

Stejným tempem, jakým rostly ceny energií, začaly krachovat i obchody na venkově. Jen letos jich skončilo několik stovek. "Obchod se tady zavřel, nedalo se to ufinancovat," uvedl starosta Vísek na Blanensku Stanislav Kamba.

Pro obyvatele venkova to často znamená zbytečné cestování za nákupy a útlum společenského života. 

Technologie ale přinášejí nová řešení a na místě zavřených prodejen se teď otevírají obchody, ve kterých už nenajdete prodavače. Jeden takový mají nově ve Vískách.

[chooze:article;value:508733]

Kdo chce nakupovat, stáhne si aplikaci, zaregistruje se, pak si pomocí telefonu otevře dveře prodejny. V samoobsluze si sám nabere zboží a sám i zaplatí.

Obchod je trvale monitorovaný kamerami, ale krádeží se neobávají. Stačí prý, že nakupující se předem identifikuje. "Pokud je tady člověk na svoji identitu, tak se většinou chová obezřetně," vysvětlil technik dodavatele systému ArrowSys Marek Šíp.

Firmy už letos nainstalovaly 30 takových obchodů a do konce roku jich bude 50. Technologie stojí kolem půl milionu korun, ale slibuje rychlou návratnost. Největšími náklady na provoz obchodů jsou totiž energie a platy zaměstnanců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.